latinica  ћирилица
19/09/2018 |  11:55 | Autor: SRNA

Bogdanić: UKC Srpske - savremena ustanova

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da se obnovom i izgradnjom Univerzitetskog kliničkog centra Srpske dobija ono što je na neki način nedostajalo - savremena hirurgija i hirurške sale, te klinički centar na jednom mjestu.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

"Naši hirurzi su se već dokazali kao vrhunski stručnjaci u izvođenju najkompleksnijih i najsavremenijih zahvata, a sada dobijaju i uslove rada dostojne tog uspjeha. To će sada da pojednostavi organizaciju Univerzitetskog kliničkog centra, da omogući bolju komunikaciju između kolega, ali i jednostavnije pružanje usluga za pacijente", rekao je Bogdanić za "EuroBlic".

On vjeruje da će direktor ove ustanove prihvatiti ideju da pulmologija i torakalna hirurgija budu jedna klinika, koja će imati konzervativni i hirurški dio, a tako i ostale klinike.

"To će na neki način pojeftiniti usluge i napraviti bolju organizaciju, a što je najbitnije, pacijenti će dobiti sve na jednom mjestu. Konsultacije će biti jednostavnije, dežurstva bolje organizovana, zato što sad na jednom mjestu imate i hirurga, neurologa i internistu", istakao je Bogdanić.

Rekao je da je u projektu, najvećem u zdravstvu na ovim prostorima u posljednjih pola vijeka, sve urađeno po savremenim standardima u oblasti gradnje medicinskih ustanova.

"Na ovaj način sigurno ćemo smanjiti odlazak pacijanata iz Republike Srpske. Ideja je da sada dolaze kolege i uče naše ljekare i da se taj broj odlazaka izvan Srpske radi liječenja smanji. Sa završetkom kardiohirurgije, objektivno nećemo ni imati toliku potrebu, jer danas najviše pacijenata ide u Srbiju ili Tuzlu zbog kardiohirurgije", kaže Bogdanić.

Naglasio je da Univerzitetsko klinički centar sada ima sve uslove da se proširi na tržište dijela BiH prema Bihaću i Sanskom Mostu, te da im se, ako budu znali da rade, otvori i tržište zapadne Evrope.

"Imaju uslove, imaju opremu, izgradiće kadar ili će dovesti nekoga ako to nije dovoljno, a cijena će ovdje biti mnogo povoljnija za te pacijente iz vana, posebno za estetsku hirurgiju, za vaskularnu hirurgiju, pa i neke preglede. Sve ovo treba da utiče da se smanje i gužve, i liste čekanja koje sada još djelimično postoje", rekao je Bogdanić.

Podsjetio je da je u zdravstveni sistem u protekloj deceniji uloženo oko 700 miliona KM.