latinica  ћирилица
19/09/2018 |  13:16 | Autor: RTRS

Sedmica pravoslavne knjige u Varni

U bugraskom gradu Varna od 10. do 14. septembra održana je Sedmice pravoslavne knjige.
Sedmica pravoslavne knjige u Varni (Foto: spc.rs) -
Sedmica pravoslavne knjige u Varni (Foto: spc.rs)

Varna je po dvadeseti put bila domaćin jedinstvenog događaja u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi koji je otvoren pozdravnom poslanicom Njegove svetosti patrijarha bugarskog Neofita, koji je pročitao njegov izaslanik arhimandrit Vasilije i svečanim obraćanjem domaćina, mitropolita Јovana.

"Hrišćanstvo nosi u sebi duhovni napor, kojim mi vjerujući treba da ovladamo, napor poznajni da spoznajemo našega Boga, koji se pred nama raskriva bogootkrivanom istinom. Zato je za nas toliko važna pravoslavna knjiga... 20 godina je uzrast mladosti i vrijeme dovoljno za sticanje iskustva, izgrađivanje snažnih prijateljstava i odstojavanje vjere - sve u ime Gospoda Isusa Hrista. Sedmica pravoslavne knjige dostojno prohodi kroz vrijeme, projavljujući nam neprolaznost istine Hristovog učenja", naveo je patrijarh Neofit, navedeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit Јovan je istakao da ovogodišnja Sedmica pravoslavne knjige prethodi velikoj proslavi 1125. godišnjice Velikopreslavskog sabora. Ova manifestacija, inače međunarodnog karaktera, ovog puta je u cjelini koncipirana kao smotra bugarskog pravoslavnog izdavaštva u proteklom razdoblju, ne samo crkvenih nego i svjetovnih.