latinica  ћирилица
19/09/2018 |  13:31 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

Vučić: Kakve veze ima Izetbegović sa Kosmetom?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas stavove predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o naoružavanju Srbije i Kosovu i Metohiji, naglasivši da su oba ta pitanja unutrašnje stvari Srbije.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Povodom stava Izetbegovića da je došlo vrijeme za "odlučujuću odluku" o rješavanju pitanja "kosovskog čvora", Vučić je rekao da ne razumije kakve veze ima Izetbegović sa Kosovom i Metohijom.

"To oko Kosova nisam razumimo, kakve veze Izetbegović ima sa Kosovom i Metohijom? Kada govorite o naoružavanju suverenih zemalja, direktno se mješate u njihove stvari. Ne razumijem zašto to radi", rekao je predsjednik Srbije, osvrćući se na izjavu Izetbegovića da Vučić "govori da je za mir, a naoružava se", te da "govori o pomirenju sa Bošnjacima i da je za jedinstvenu BiH, a istovremeno prijateljuje i nijednom riječju se ne suprotstavlja Miloradu Dodiku".

Vučić je istakao da Srbija nikome nije prijetnja. "Nijednom izjavom nisam nikome prijetio, želimo najbolje odnose sa Bošnjacima, ali ne želim da im budemo tema u kampanji", rekao je Vučić.

Podsjetivši da je ostalo petnaestak dana do izbora u BiH, Vučić je ocijenio da neki žele da postignu političke poene tako što će loše govoriti o njemu ili o Srbiji.

Vučić je rekao da Srbija mora da se ponaša najodgovornije i da, kada god govori o BiH, govori o dejtonskoj BiH, ali i o poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srpske u skladu s Dejtonskim sporazumom.

"Politika Srbije usklađena je sa pravnim aktima BiH i međunarodnim sporazumom. Ono što neki drugi govore o Sandžaku, Kosovu i Metohiji, mnogim drugim stvarima, govore suprotno našem Ustavu, međunarodno-pravnom poretku i svemu drugom", rekao je Vučić.