latinica  ћирилица
19/09/2018 |  15:11 | Autor: SRNA

"Treptači" na dijelu Istočnog tranzita, radi bezbjednosti pješaka

Na novoizgrađenoj dionici Istočnog tranzita u banjalučkom naselju Obilićevo danas je u blizini pješačkog prelaza postavljena dodatna saobraćajna signalizacija, odnosno fluorescentne table sa led treptačima koje će vozače opominjati na pažnju radi povećanja bezbjednosti pješaka, posebno školaraca koji pohađaju obližnju Osnovnu školu "Petar Petrović Njegoš".
Led treptači za oprezniju vožnju - Foto: SRNA
Led treptači za oprezniju vožnjuFoto: SRNA

Osim toga, maksimalna brzina na prilazu pješačkom prelazu biće smanjena na 40 kilometara na čas, potvrđeno je Srni u gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

"Od početka školske godine uočeno je da postoji potencijalni bezbjednosni rizik zbog velikog broja osnovaca koji iz naselja Starčevica prelaze ovu dionicu na putu do škole `Petar Petrović Njegoš`, kažu u nadležnom odjeljenju.

Istovremeno, nadležne službe su o potencijalnim rizicima za pješake na ovoj dionici obavijestile i Policijsku stanicu za bezbjednost saobraćaja, sa zahtjevom za pojačano prisustvo saobraćajaca na ovoj lokaciji.

Ukoliko ove mjere ne budu dovoljne, u Odjeljenju za saobraćaj navode da će na ovoj lokaciji biti postavljen semafor sa tasterom za pješake.

Prema najavama iz resornog odjeljenja, na novoizgrađenom dijelu Istočnog tranzita iduće godine bi trebalo da bude sagrađena i obostrana pješačka i biciklistička staza.

Prema njihovom budžetskom prijedlogu, o kojem bi uskoro trebalo da se izjasni Skupština grada, za izgradnju trotoara i biciklističkih staza na ovoj dionici biće izdvojeno oko 300.000 KM.

U Odjeljenju navode da je planiran i nastavak projekta izgradnje Istočnog tranzita, na dionici do stadiona Fudbalskog kluba "Naprijed".