latinica  ћирилица
19/09/2018 |  17:16 | Autor: SRNA

Uskoro sjednica Vlade i predstavnika Srba sa Kosmeta

Na sastanku u Beogradu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića sa predstavnicima institucija Srbije i lokalnih samouprava iz južne srpske pokrajine najavljena je skora zajednička sjednica Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM) -
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM)

Na toj sjednici će biti predstavljen investicioni plan za opštine sa srpskom većinom i usaglašene mjere podsticaja za investitore spremne za ulaganja u ta područja, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Istaknuto je da će realizacija investicija iz centralne Srbije biti apsolutni prioritet srpskih lokalnih samouprava i institucija na Kosovu i Metohiji.

Sastanak je održan povodom realizacije planova iznesenih tokom nedavne posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, a prisustvovali su mu generalni sekretar i šef kabineta predsjednika Srbije Nikola Selaković i Ivica Kojić.

Konstantovano je da je ta posjeta označila pozitivnu prekretnicu i svima dala podsticaj za još snažniju borbu za bolji položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Zajednička sjednica će, precizirano je na sastanku, biti održana za oko mjesec dana, do kada bi trebalo da budu izvršene i revizije već izrađenih infrastrukturnih i privrednih projekata.

Đurić i saradnici predsjednika Srbije zahvalili su učesnicima sastanka na saradnji u realizaciji nedavne posjete Vučića Kosovu i Metohiji, istakavši da predstoji veliki talas ulaganja Srbije u južnu pokrajinu, te da se, u tom smislu, očekuje efikasnost i proaktivnost svih srpskih institucija na terenu.

"Nedavna predsednikova poseta u ekonomskom pogledu predstavlja generacijsku šansu za naše građane na Kosovu i Metohiji i sve njihove političke predstavnike koji žele da učine nešto dobro i vredno", rekao je Đurić, koji je prisutne upoznao o listi planiranih projekata.

Selaković je u razgovoru poručio da je u pripremu i realizaciju projekata potrebno uključiti sve intelektualne i institucionalne kapacitete na terenu, posebno Univerzitet u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Naglašeno je da je neophodno angažovati i sve lokalne kapacitete za pripremu tržišta za proizvode koji će proisteći iz predstojećeg investicionog ciklusa.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije iznijeli su niz konkretnih prijedloga za poboljšanje privredne aktivnosti u opštinama sa srpskom većinom, dodaje se u saopštenju.