latinica  ћирилица
19/09/2018 |  18:06 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Ohrabrujuće procjene - rast BDP-a u naredne tri godine iznosiće pet odsto

Rast bruto domaćeg proizvoda u Republici Srpskoj, prema projekcijama Ministarstva finansija, u sljedeće tri godine trebalo bi da bude na nivou pet odsto. Rezultat toga je, kažu, značajan rast privredne aktivnosti i rast prihoda u budžetu. Time će, tvrde, biti omogućeni uslovi za veće plate i penzije, i povećanje broja zaposlenih i u narednom periodu. Ekonomisti smatraju da sad treba raditi na popravljanju strukture BDP-a.

Bruto domaći proizvod u Republici Srpskoj uzastopno raste skoro četiri godine. Gledano po tromjesečjima , to je 15 kvartala.

"Realna stopa rasta BDPa u 2017. godini iznosila je 3,1 odsto, a takođe u prvom kvartalu 2018.godine posmatrano u odnosu na isti period 2017.godine, imamo isto rast od 3,1 odsto", rekla je Јelena Popović, pomoćnik ministra finansija.

Ognjen Ignjić iz Zavoda za statistiku istakao je da je kada se govori o strukturi bruto domaćih proizvoda najznačajnije je učešće Trgovine sa 11, 7 odsto, zatim prerađivačke industrije sa 11,3 odsto.

"Najveći realni rast po područjima djelatnosti zabilježen je u djelatnostima pružanja smještaja, pripremem i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo", dodao je Ignjić.

Rast BDPa kao zbir svega onoga što je proizvedeno u Republici Srpskoj pokazuje da je došlo do značajnog povećanja privredne aktivnosti, kažu ekonomisti. Smatraju da sada treba raditi na popravljanju strukture bruto domaćeg proizvoda.

Posljedice rasta BDPa su višestruke, kažu u Vladi Republike Srpske. 

"Ovim su obezbjeđeni uslovi da se kroz reformske mjere Vlade omogući rast plata i povećanje broja zaposlenih kao i povećanje penzija što će biti nastavljeno i u narednom periodu", istakla je Popovićeva.

A srednjoročne projekcije Vlade Srpske za naredne tri godine govore da bi realna stopa rasta BDPa trebalo da dođe na nivo pet odsto.