latinica  ћирилица
19/09/2018 |  20:29 ⇒ 20:39 | Autor: Večernje novosti

Srbija i Srpska obilježiće 100 godina Velikog rata

Svečanom akademijom i bogatim programom biće obilježni stogodišnjica završetka Velikog rata i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, uz prisustvo državnog vrha Srbije i Republike Srpske.
Velika narodna skupština u Novom Sadu 1918. - Foto: Wikipedia
Velika narodna skupština u Novom Sadu 1918.Foto: Wikipedia

Stotinu godina završetka Velikog rata i vijek od prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji biće obilježeni u Novom Sadu 24. i 25. novembra, a detaljan program svečanosti danas su saopštili Pokrajinska vlada i Odbor za obilježavanje ovih značajnih istorijskih datuma čiji je pokrovitelj i počasni predsjednik Aleksandar Vučić.

Prema planu, 24. novembra u Srpskom narodnom pozorištu biće održana premijera pozorišne predstave "Svetozar" rađene po tekstu Milovana Vitezovića, a u adaptaciji dramaturga Spasoja Milovanovića i u režiji Јuga Radivojevića. Istog dana na novosadskom Trgu republike od 21 sat uslijediće tročasovni koncert.

Na dan kada je Velika narodna skupština u Novom Sadu, prije 100 godina proglasila prisajedinjenje Srbiji - Srema, Bačke, Banata i Baranje, 25. novembra, biće otvoren novoustanovljeni Muzej prisajedinjenja, a na Trgu Republike biće otkriven spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu.

Istog dana, u prisustvu državnog vrha Srbije, Republike Srpske, predstavnika regija i gradova sa kojima AP Vojvodina i Novi Sad imaju odnjegovanu saradnju, u SNP-u biće održana svečana akademija.

Tokom 24. i 25. novembra, u centru Novog Sada biće postavljena velika multimedijalna izložba "1918", koja će prikazati veličinu Srbije u Velikom ratu.

U Matici srpskoj i na Pravnom fakultetu 2. novembra biće održani naučni skupovi o nacionalnom ujedinjenju Srba i o prisajedinjenju.

U pripremi je edicija "Srpska književnost o Velikom ratu", koju Pokrajinska vlada realizuje sa Ministarstvom kulture. Takođe, na RTS-u krajem septembra počeće emitovanje serijala "Velikani srpske Vojvodine" u 28 epizoda.

Pokrajinska vlada i Filmski centar Srbije obezbijedili su sredstva za snimanje igranog filma i serije o prisajedinjenju u 10 epizoda po scenariju Milovana Vitezovića.