latinica  ћирилица
19/09/2018 |  20:38 ⇒ 21:02 | Autor: Agencije

Kusturica otvara Beogradski karavan pisaca

Ovogodišnji 55. Beogradski međunarodni susret pisaca okupiće 38 književnika iz 24 zemlje.
Beogradski međunarodni susret pisaca - Foto: RTS
Beogradski međunarodni susret pisacaFoto: RTS

Ovogodišnji Beogradski međunarodni susret pisaca sutra će biti svečano otvoren besjedama poznatog reditelja i pisca Emira Kusturice i Radomira Andrića, predsjednika UKS, u Skupštini grada Beograda.

Za goste susreta danas je priređen doček u Francuskoj 7, gdje će se održati i veče pisaca sa Kosova i Metohije i biti otkriven bareljef Milana Rakića. Tradicionalni Međunarodni miting poezije biće upriličen sutra, prvi put u Zadužbini kralja Petra Prvog, a u manastiru Rakovica će u petak biti održan Osmi međunarodni sabor duhovne poezije.

Karavan pisaca, u petak i subotu, obići će Kragujevac, Čačak, Mrčajevce, Požegu, Zlatibor... U nedjelju će biti organizovan festival "Šumadijske metafore", a biće predstavljeni i pisci iz rasejanja.

Na Beogradske međunarodne susrete pisaca prethodnih godina dolazili su najugledniji stvaraoci iz svijeta, kao što su Vislava Šimborska, Јosif Brodski, Petar Handke, DŽon Apdajk, Tadeuš Ruževič, Česlav Miloš, Vladimir Vojinovič, Nikita Stanesku, Sol Belou, Alberto Moravija.

Priznanje "Povelja Morave" biće uručeno u Mrčajevcima, mađarskom piscu Atili Sabou Palocu i Milisavu Milenkoviću. Nagradu "Zlatiborske vatre" dobio je Pero Zubac, a u Požegi će nagrada "Pečat knjaza Lazara" biti uručena Ranku Đinoviću i Veselinu Mišniću.