latinica  ћирилица
20/09/2018 |  07:53 ⇒ 08:00 | Autor: SRNA

Nova svjedočenja o ubistvu pripadnika ЈNA u Sarajevu

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova takozvane RBiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić su, prema optužnici, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Na ročištu održanom 6. septembra, svjedok Tužilaštva BiH Ferdo Dejanović rekao je da je čuo da su pripadnici jedinice Јuke Prazine ubili vojnike ЈNA u parku ispod Doma policije.

Dejanović, koji je u Domu policije bio komandir Oklopno-mehanizovanog voda, ispričao je da je, dolazeći u bazu u ranim jutarnjim časovima 22. aprila 1992. godine, vidio svježe opranu ulicu ispod Doma, te da mu je čovjek na ulazu rekao da su pobijeni pripadnici rezervnog sastava ЈNA i da su ih pokupili i odvezli Јukini pripadnici.

Od DŽemala Šabića, koji je držao magacin u podrumu Doma, čuo je da je zarobljene vojnike doveo Mišo Žmiro sa svojom grupom, koji su bili pripadnici Јukine jedinice, te ih sproveli u podrum.

"DŽemal mi je rekao da je u podrum sišao komandant Specijalne jedinice Dragan Vikić i naredio da se zarobljenici odvedu u Centar službi bezbjednosti gdje postoje uslovi za njihovo zadržavanje. Rekao je da su ih Јukini pripadnici izveli i likvidirali u parku", ispričao je svjedok.

Dejanović je naveo da je čuo da su tijela ubijenih sklonili Јukini ljudi, a da se kasnije pominjalo da su odvezena na Darivu gdje je Centar službi bezbjednosti naknadno vršio uviđaj.