latinica  ћирилица
20/09/2018 |  11:59 | Autor: SRNA

Brnabić: Srbija spremna za borbu protiv sajber kriminala

Srbija je spremna da se suoči sa izazovima u oblasti informacione bezbjednosti i da sarađuje sa svim zemljama, ali i privatnim sektorom u toj borbi, poručili su danas u Beogradu premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ana Brnabić i Nebojša Stefanović.
Ana Brnabić - Foto: RTRS
Ana BrnabićFoto: RTRS

Oni su na otvaranju međunarodne konferencije o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbjednosti ukazali da je neophodna jača međunarodna saradnja u borbi protiv sajber kriminala.

Na skupu "Poveži se sigurno", prvom te vrste u Srbiji, učestvuju i ministri unutrašnjih poslova Turske, Makedonije, Crne Gore i Mađarske, kao i delegacije EU, te predstavnici policija Republike Srpske i Federacije BiH.

Brnabićeva je napomenula da godišnje sajber kriminal napravi štetu u svijetu od oko 600 milijardi dolara i da zato konstantno moraju biti razvijane sposobnosti odgovora na bezbjednosne izazove.

Ona je ukazala da je Srbija među prvima uspostavila posebno Tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i posebno odjeljenje MUP-a za borbu protiv ove vrste kriminala.

Prema njenim riječima, MUP je više puta dobio priznanje za međunarodnu saradnju u borbi protiv sajber kriminala, što najbolje govori o riješenosti Srbije da se bori protiv toga.

Ona je naglasila da MUP koristi sve kanale međunarodne saradnje u borbi protiv sajber kriminala - sa Interpolom, Evropolom i regionalnim organizacijama.

Stefanović je izjavio da je Specijalno odjeljenje MUP-a za borbu protiv visokotehnološkog kriminala tokom 2018. godine podnijelo 77 krivičnih prijava protiv 82 osobe.

On je dodao da je za prethodnih 10 godina, koliko postoji, to odjeljenje podnijelo 881 krivičnu prijavu protiv 1.906 lica.

Stefanović je rekao da se konferencija prvi put održava u Srbiji na tu važnu temu, istakavši da borba protiv visokotehnološkog kriminala treba da uključi sve međunarodne aktere, javni i privatni sektor Srbije, strane kompanije iz regiona i svijeta, kao i policije.

"Pored svih pozitivnih, humanih i obrazovnih prednosti, svoj virtuelni oblik dobili su i kriminal, nasilje, dečija pornografija, terorizam, lažne vesti, pranje novca, ugrožavanje ličnih prava i sloboda", naveo je Stefanović.

On je istakao da su se sve policijske službe u svijetu našle pred velikim problemom koji nije zaobišao ni Srbiju i da je zato neophodna jača međunarodna saradnja.