latinica  ћирилица
20/09/2018 |  15:35 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Pale u naredne dvije godine dobija ekološku toplanu na biomasu

Pale bi u naredne dvije godine mogle konačno riješiti sistem toplifikacije. Projekat izgradnje moderne energane koji su danas predstavili načelnik opštine i direktor Elektrodistribucije Pale vrijedan 20 miliona maraka najveća je investicija u posljednje dvije decenije na teritoriji ove opštine.

Realizacija novog projekta obuhvata prvenstveno izmještanje postojeće dotrajale toplane u samom centru Pala. Već se krenulo u sređivanje papirologije nakon čega će početi i prvi radovi na energani koja će biti ekološki prihvatljiva, jer će se kao gorivo koristiti biomasa.

To je kapitalna investicija u velikom zajedničkom projektu Vlade Republike Srpske, opštine i "Elektrodistribucije Pale", a tehnički dio je uveliko završen, postoje dobre studije, te ostaje da se završi administrativni dio.

"U naredne dvije godine kada ga pustimo u pogon stvoriće se uslovi, osim za grijanje kompletnih Pala i proizvodnju električne energije, i za stvaranje savremenog sportsko-rekreativnog centra, kojem je toplotna energija potrebna", kaže direktor Elektrodistribucije Pale Ljubomir Mrda.

Opština je obezbjedila dobru podlogu za sprovođenje ovog projekta kupovinom imovine Famosa, za koje je Vlada Srpske izdvojila milion dok se opština kreditno zadužila za milion i dvijestotine hljiada maraka.

Načelnik Pala Boško Јugović navodi da "Famos" posjeduje staru kotlovnicu, te da u dogovoru sa "Elektordistribucijom" i predstavnicima Vlade Srpske zajedno ulaze u poduhvat izgradnje energane.

"Najbitnije je da je riječ o ekološkom projektu", izjavio je Јugović i naglasio da kada izmjeste dotrajalu Toplanu radnici ne treba da brinu za posao, jer će svi zaposleni preći u novu.

Ovo nije jedina investicija u novonastaloj industrijkoj zoni. Za dvadesetak dana će biti otvoren pogon za proizvodnju led rasvjete i sijalica srpskog brenda Vjas lajt gdje će novozaposlenje naći blizu dvadesetak radnika, a u konačnici će ih raditi oko četrdeset. Investitor je u ovaj projekat uložio preko milion maraka.