latinica  ћирилица
20/09/2018 |  16:06 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Dolazak Lavrova u Banjaluku obezbjeđivaće 1.000 policajaca

U toku su posljednje pripreme za sutrašnju posjetu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Pripadnici MUP-a Srpske preduzeće mjere prvog, stepena bezbjednosti na području Istočnog Sarajeva i Banjaluke. Prema protokolu, Lavrov će posjetiti Banjaluku, Istočno Sarajevi i Sarajevo, te razgovarati sa zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima institucija BiH.

Pitanja koja se tiču odnosa u regiji i ekonomija biće okosnica svih razgovora sa ruskim ministrom diplomatije. Predsjednik Republike Srpske kaže da sutra dočekuje prijatelja.

"Lavrov je čovjek koji od početka razumije detalje ukupnih odnosa ovdje. On je bio ambasador Ruske federacije u Savjetu bezbjednosti u vrijeme kada se desio raspad Јugoslavije i on savršeno dobro zna sve nijanse i detalje Dejtonskog sporazuma. Zato nije ni čudo što Rusija ostaje na međunarodnom sporazumu i zato je zapad okrivljuje jer ona ostaje privržena međunadrodnom pravu”, rekao je predsjednik Dodik.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je dolazak Sergeja Lavrova posebno važan za Republiku Srpsku koja sa Rusijom ima emotivne veze.

"Ključne teme u našim razgovorima sutra biće bilateralni odnosi sa naglaskom na ekonomske teme i naša multilateralna saradnja. Posebno važno za mene biće razgovori o političkoj situaciji u BiH u kontekstu snažne podrške koju Rusija daje Dejtonskom sporazumu", istakao je Crnadak.

Dolazak visoke delegacije podrazimijeva i visok stepen obezbjeđenja. Obezbjeđivaće je oko 1.000 policajaca, kolona u kojoj će biti Lavrov će biti nadzirana iz vazduha, a u toku dana zavareni su šahtovi na trasi kretanja. 

Nakon sastanaka u Sarajevu, planiran je ručak u Istočnom Sarajevu. U vrijeme dolaska i odlaska ruske delegacije, od 12 do 15 časova, biće povremeno zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila, i to: na dijelu magistralnog puta od raskrsnice Kula do raskrsnice ulice Ravnogorska i ulice Kurta Šoka, zatim dionica regionalnog puta od raskrsnice Vraca do raskrsnice Kula, kao i dio ulica Stefena Nemanje i Cara Lazara.

Obustave saobraćaja mogu da očekuju i Banjalučani. Biće zabranjen saobraćaj od aerodroma u Mahovljanima do grada u periodima od 14 do 16 časova, kao i od 18 časova do 19.30. Tokom posjete Sergeja Lavrova temeljima Hrama Srpsko ruskog prijateljstva, saobraćaj će biti blokiran i u ulicama Gundulićeva, Olimpijskih pobjednika i u dijelu Ulice Kralja Petra I Karađorđevića.

Građani koju budu željeli, do temelja hrama moći će samo iz dva pravca - iz Gundulićeve ulice, iz pravca Aleje Svetog Save kao i Olimpijskih pobjednika do 15 časova. Nakon toga, do temelja će se moći samo pješačkom zonom iz pravca naselja Borik. Priprema se obezbjeđenje prvog stepena, koje se tek treći put primjenjuje u Republici Srpskoj.

"Obezbjeđenje ove vrste je korišteno 2003. godine, kada je papa dolazio u posjetu Banjaluci i prije par mjeseci kada je gospođa Valentina Matvijenko dolazila u posjetu Sarajevu i Banjaluci", naglasio je direktor Policije Repubčlike Srpske Darko Ćulum.

U obezbjeđenju će učestvovati i vatrogasci, a Služba hitne pomoći treba da angažuje dovoljan broj sanitetskih vozila i obezbijedi zalihe krvi krvne grupe koju ima štićena ličnost.

“Naše mobilne ekipe dočekaće gospodina Lavrova na aerodromu Mahovljani i prati će ga sve vrijeme u eskortu policije, zatim pri povratku na aerodrom. Dakle, dolazak i odlazak će biti potpuno pokriveni", naglasila je Nada Banjac, načelnica Službe hitne pomoći, DZ Banja Luka.

Sarađuje se sa policijskim agencijama u zemlji i regionu, pa i onima iz Rusije. Građane koji će svoje planove morati da prilagode ovom događaju iz Policije mole za strpljenje, jer osim izmijenjenog režima saobraćaja, mogućih pretresa ulaza u zgrade i stanara u naselju Aleja centar, iz MUP-a mole građane da izbjegavaju izlazak na balkone, prozore i krovove zgrada na trasi kretanja ruske delegacije.