latinica  ћирилица
20/09/2018 |  16:28 ⇒ 21/09/2018 | 11:30 | Autor: RTRS

Počinju 20. Ćorovićevi susreti

Bileća i Gacko, odobori SPKD „Prosvjete", domaćini su 20. "Ćorovićevih susreta“ pisaca i istoričara. Program manifestacije počinje večeras u Gacku uručenjem nagrade „Vladimir Ćorović“ za istoriogarfiju, akademiku Јovanki Kalić. Bilećki, književni dio susreta počinje sutra, a biće otkrivena bista književniku Radoslavu Bratiću, jednom od utemeljivača susreta.

Eminentni istoričari, stručnjaci iz oblasti istorijskih i geografskih nauka, u okviru 20. Međunarodnog naučnog skupa raspravljaće o 1918.godini kod Srba i u srpskoj istoriografiji. Nagrada “Vladimir Ćorović“, koja se dodjeljuje za doprinose u istriografiji, po odluci stručnog žirija, večeras će biti uručena akademiku Јovanki Kalić.

Organizatori su odlučili da ove godine dodijele i specijalnu povelju Milanu Mićiću za djelo "Amerikanci srpski ratni dobrovoljci iz SAD-a".

Referati, koji se ove godine prezentuju, biće publikovani u narednom Zborniku. Organizatori su upriličili i bogat prateći program, izložbe, promocije Prosvjetinih izdanja, te istorijski čas u stradalnom selu Prodvorica kod Gacka.

Književni dio manifestacije “Srpska proza danas“, počinje sutra u Bileći. Književno priznanje “Svetozar Ćorović“ ove godine dodjeljuje se Dragiši Kaleziću za knjigu “Pripovijetke“ i Ranku Risojeviću za roman “Beskućnik“ .