latinica  ћирилица
20/09/2018 |  17:29 | Autor: SRNA

Svjedok čuo da su rezerviste ЈNA ubili Herenda i Šok

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva DŽemal Šabić rekao je danas da je čuo da su vojnike ubili Nedžad Herenda i pripadnik jedinice Јuke Prazine, kojeg su zvali Šipac i Šok.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

On kaže da misli, ali da nije siguran da je Šok, trećeoptuženi u ovom predmetu, Nermin Uzunović, kojeg je vidio u sudnici.

Svjedok je ispričao da je kao pripadnik Specijalne jedinice MUP-a u Domu policije bio zadužen za materijalno-tehnička sredstva i da je bio smješten u podrumu, gdje se u dvije prostorije nalazilo naoružanje i municija za koje je samo on bio zadužen.

Prema njegovim riječima, u svojoj podrumskoj prostoriji bio je i 22. aprila 1992. godine, kada je čuo galamu u holu na ulazu u Dom, nakon čega je izašao u hodnik i vidio rezerviste kako silaze niz stepenice.

"Vidio sam rezerviste povezanih za ruke i svezanih očiju. Čuo sam da je Vikić /Dragan/ rekao da ih vode u CSB i neko je rekao da otvorim vrata da izađu na sporedni izlaz. Sprovodili su ih Јukini ljudi, a pošto sam ja išao ispred njih kako bih otključao izlazna vrata, samo sam vidio kada je Dervo Šišić kundakom puške udario jednog rezervistu", ispričao je Šabić.

Svjedok je naveo da je, nakon što je otključao vrata, vidio "maricu", vozilo MUP-a, koju je neko u međuvremenu pozvao, te Nedžada Herendu pored nje.

On je naveo da, nakon što su svi izašli, ne zna šta se dalje dešavalo jer je odmah zaključao vrata i vratio se u svoju prostoriju.

"Naveče sam od Ferde Dejanovića saznao da su rezervisti pobijeni i bačeni na Kozjoj ćupriji. Kasnije se pričao da su ih ubili Herenda i Šok", rekao je Šabić.

On je naveo i da je poslije toga Јuku viđao povremeno, a za Herendu je rekao da ga je ranije viđao u garaži MUP-a, ali da se danas ne sjeća ni njegovog lika.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić su, prema optužnici, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru  u naselju Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. oktobar.