latinica  ћирилица
20/09/2018 |  20:02 ⇒ 20:03 | Autor: TANЈUG

Zahtjevi veterana nastavak ustašizacije Hrvatske

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je "zahtjev hrvatskih veterana da se srpski poslanik u Saboru Milorad Pupovac, javno izjasni o tzv. domovinskom ratu, deklaraciji o domovinskom ratu, Oluji, ali i politici Srbije u novije vreme, nastavak ustašizacije Hrvatske".
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta navodi da hrvatski veterani u suštini traže od Pupovca da javno kaže "bezočne i vrhunske laži da je tzv. domovinski rat bio odbrambeni i oslobodilački rat, da je Oluja bila oslobodilačka akcija, a da Srbija živi zarobljena u prošlosti".

Istorijska je činjenica da je Hrvatska vodila agresivni i osvajački rat, odnosno da je izvršila agresiju na Јugoslaviju, ЈNA i srpski narod i da je Oluja zločinačka akcija koja predstavlja završni čin etničkog čišćenja Srba.

"Deklaracija o tzv. domovinskom ratu koju je usvojio hrvatski sabor 2000. godine je neprijateljski akt, jer u njoj stoji apsurdna teza da su Srbija, ЈNA i krajiški Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku", pods,eća Linta.

Ističe da Srbija vodi miroljubivu politiku i da se zalaže za stalni dijalog sa Hrvatskom sa ciljem rješavanja svih otvorenih pitanja.

Među otvorenim pitanjima posebno su, napominje, važna ona koja se tiču protjeranih Srba i preostalih Srba u Hrvatskoj: povratak otetih imovinskih, stečenih i statusnih prava Srbima, naknada štete za uništenu i otetu imovinu, rješavanje pitanja nestalih lica.

Takođe, dodaje, jednako važno pitanje odnosi se na kažnjavanje brojnih ratnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima i prestanak hapšenja Srba na osnovu hrvatskih potjernica.

"Tužilaštvo za ratne zločine treba da radi svoj posao u punoj mjeri tj. da počene da procesuira ratne zločine protiv srpskog naroda. Brojni ratni zločini protiv Srba nisu u prethodnom periodu procesuirani od tužilaštva za ratne zločine", naveo je Linta.