latinica  ћирилица
20/09/2018 |  20:53 ⇒ 21:21 | Autor: SRNA

Banjaluka dobitnik evropskog priznanja za urbanu mobilnost

Grad Banjaluka dobitnik je ovogodišnje prestižne evropske nagrade za unapređenje urbane mobilnosti koji dodjeljuje asocijacija evropskih gradova Civitas.
Grad Banjaluka dobitnik nagrade - Foto: SRNA
Grad Banjaluka dobitnik nagradeFoto: SRNA

Ovu nagradu dodjeljuje stručni žiri jednom evropskom gradu koji je tokom godine postigao značajnu transformaciju i napredak na polju održivog razvoja.

Priznanje u kategoriji "Grad u transformaciji" večeras je u švedskoj Umei, u okviru konferencije Civitas foruma, u ime gradske administracije, primio načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Sandić je u izjavi za Srnu rekao da je Banjaluka, kao jedina lokalna zajednica iz BiH koja je član Civitas mreže, prepoznata kao grad koji je u veoma kratkom periodu proveo niz različitih mjera sa ciljem promovisanja urbane mobilnosti.

"Time se pokazuje opredjeljenje za napredovanjem po principima održivog razvoja, za poboljšanjem životne sredine i kvaliteta života u gradu", rekao je Sandić.

Prema njegovim riječima, konkretni koraci ka unapređenju urbane mobilnosti pokrenuti su poslije reorganizacije Gradske uprave i fokusiranja na konkretne saobraćajne probleme u gradu.

"Time je jasno pokazano naše opredjeljenje da ćemo se baviti saobraćajem i da to neće samo biti slovo na papiru", naveo je Sandić nakon svečane ceremonije u Umei.

Kako je naglasio, ova nagrada predstavlja veliko priznanje za preduzete mjere i pokazatelj da je gradska administracija na pravom putu, ali i obavezu da se radi više i bolje.

Govoreći o sprovedenim mjerama u oblasti urbane mobilnosti i održivog razvoja, Sandić je naglasio da je Banjaluka, između ostalog, nedavno uvela sistem za automatsko iznajmljivanje bicikala, takozvani "Bajk šering", koji je odlično prihvaćen i svakim danom je sve više korisnika.

Sandić je rekao da su postavljeni punjači za električna vozila na javnim površinama, rekonstruisan dio pješačke zone u centralnoj gradskoj jezgri, te uveden panoramski autobus na Banj brdo.

"U centru grada ograničili smo vrijeme parkiranja i zatvorili za saobraćaj vikendima centralnu gradsku ulicu. Započeli smo projektovanje mreže biciklističkih staza i danas po prvi put u okviru kolovoza označili biciklističku traku", rekao je Sandić.

On je napomenuo da je Banjaluka u junu uspješno organizovala jednodnevnu konferenciju u okviru Civinet mreže, koja je okupila preko 60 stručnjaka iz šest zemalja.

Prema riječima Sandića, Banjaluka je jedina iz BiH registrovala svoje aktivnosti za Evropsku sedmicu mobilnosti koja je u toku.

Putem različitih politika i projekata, Evropska komisija preuzela je veliki broj akcija kako bi se smanjilo zagađenje prouzrokovano saobraćajem.

Od 2002. godine Evropska komisija podržava Civitas inicijativu, koja dodjeljuje i visoka priznanja gradovima Evrope, koji su na ovom polju postigli najveće rezultate.