latinica  ћирилица
20/09/2018 |  21:43 ⇒ 21:53 | Autor: SRNA

Prijedor- Veče pjesnika zavičajnog kruga

Tradicionalno Veče pjesnika zavičajnog kruga održano je u okviru 46. Književnih susreta na Kozari.
Veče pjesnika zavičajnog kruga, Prijedor - Foto: SRNA
Veče pjesnika zavičajnog kruga, PrijedorFoto: SRNA

Stihove svoje poezije govorili su Kristina Plavšić iz Novog Grada, Maja Nikolić iz Kostajnice, Aleksandra Madžar iz Banjaluke, Mile Lisica iz Laktaša, Aleksandra Mrakić iz Gradiške, Ana Bukva iz Kozarske Dubice i Miloš Puđa iz Prijedora.

U prisustvu velikog broja eminentnih imena iz svijeta književnosti, kao što su Ljubivoje Ršumović, Matija Bećković, Dragan Kolundžija, večeras su promovisane dvije knjige, odnosno izabrana djela Branka Ćopića i Milovana Danojlića, laureata prestižne nagrade ovih susreta.

Koordinator Susreta Zoran Stanić rekao je da je povodom 40 godina od smrti Skendera Kulenovića i isto toliko godina od ustanovljenja književne nagrade koja nosi njegovo ime i prvog njenog dobitnika Branka Ćopića odlučeno da se pokrene Biblioteka književnih susreta.

"Tu je cijela plejada književnika, te je Organizacioni odbor Književnih sureta došao na ideju da se pokrene edicija, odnosno Biblioteka književnih susreta", kaže Stanić.

On je dodao da će biti objavljene tri edicije, od kojih je prva "Ovjenčani" gdje će biti objavljeni laureati svih nagrada.

"Ove godine nam je uspjelo, uz potpuno finansiranje grada Prijedora, da objavimo knjigu prvog dobitnika Branka Ćopića i prošlogodišnjeg Milovana Danojlića", istakao je Stanić.

On je najavio da se već za sljedeće susrete pripremaju knjige četiri dobitnika nagrada književne Kozare i to Miroslav Tešić, Ljubomir Simović, Ljubovije Ršumović i Matija Bećković.

Svečana akademija kojom će zvanično biti otvoreni 46. Književni susreti na Kozari zakazana je za sutra u 19.30 u Pozorištu Prijedor, kada je predviđena i dodjela nagrade "Skender Kulenović" ovogodišnjem laureatu Zdravku Miovčiću.

Učesnici ovogodišnjih Književnih susreta, čija je centralna svečanost u subotu, 22. septembra, Poetski čas - Pjesničko podne na Mrakovici su pjesnici: Dragan Kolundžija, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Đorđe Nešić i Vule Žurić.

Među učesnicima su pjesnici Anđelko Anušić, Vid-Vicko Vukelić, Dragana Kragulj i laureat Susreta Zdravko Miovčić, koji će imati i svoje predstavljanje iste večeri u Galeriji "Sreten Stojanović", čime će susreti biti završeni.

Organizator i generalni pokrovitelj Književnih susreta je grad Prijedor, a suorganizatori Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica.

Pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade "Skender Kulenović" kompanija Arselor Mital Prijedor.