latinica  ћирилица
21/09/2018 |  11:25 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Cvijanovićeva posjetila opštinu Milići; Vlada nastavlja sa ulaganjima (FOTO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović posjetu Milićima započela je sastankom sa načelnikom opštine Momirom Lazarevićem i predsjednikom Skupštine opštine Branislavom Novakovićem.

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Radovan Višković. Nakon razgovora sa opštinskim rukovodstvom, Cvijanovićeva se u direkciji "Drina osiguranja" sastala sa privrednicima opštine Milići.

Premijerka Srpske je u Lukić Polju prisustvovala polaganju kamena-temeljca za izgradnju industrijskog postrojenja za sušenje i mljevenje hidrata i glinice.

Cvijanovićeva u posjeti Milićima (Foto: RTRS)

Premijerka Srpske rekal je da je Vlada Republike Srpske ove godine u ovu opštini uložila oko 1.400.000 KM, a u ranijem periodu 15.000.000 KM kroz važne projekte, te da će nastaviti sa investicijama.

Ona je, nakon razgovora sa rukovodstvom opštine i lokalnim privrednicima, rekla da je situacija u republičkom budžetu danas daleko bolja nego u vrijeme nakon krize i da Vlada može da izađe u susret svakoj lokalnoj zajednici koja ponudi projekte koji su značajni za tu sredinu.

- Kao što vidite, ono što se realizuje ovdje treba da zaštiti građane od poplava, da im obezbijedi vodu za piće i sve ono što je komunalna infrastruktura koja je potrebna jednoj opštini - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je sa milićkim privrednicima razgovarala o načinima za postizanje još boljeg privrednog života na ovom području.

- Postoji i velika obaveza naših javnih preduzeća, a prvenstveno Šuma Republike Srpske da odgovornije realizuju ugovore o snabdijevanju sirovinom jer ovdje postoji mnogo firmi koje od toga zavise, a zapošljavaju veliki broj radnika i vuku privredni život kraja - rekla je premijerka Srpske.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je u Milićima premašen broj zaposlenih iz prijeratnog perioda, što se ne može naći u svakoj opštini u Republici Srpskoj.

- Želim da pohvalim vezu lokalne uprave i privrednika, ali i kopču koju oni imaju sa Vladom Republike Srpske, zato što, samo ako svi radimo zajedno, možemo da govorimo o razvijenim Milićima i svakoj našoj drugoj opštini - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Vlade Srpske kaže da je ostala velika obaveza izgradnje moderne putne infrastrukture da bi ovaj kraj bio bolje povezan prema Sokocu, ali i Trebinju.

Ona je izrazila očekivanje da će svi projekti putne infrastrukture biti realizovani.

Cvijanovićeva je rekla da su već počele procedure potrebne za izgradnju brzoj puta do Podromanije, te da očekuje da izgradnja počne dan nakon što se završi dokumentacija.

- U tome vidim veliku razvojnu šansu za cijeli ovaj kraj - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva u posjeti Milićima (Foto: RTRS)

Vlada Republike Srpske, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, do sada je u opštinu Miliće uložila oko 15 miliona KM, dok je posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke plasirano još oko 17,5 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske.

U ovoj godini Vlada Srpske će u opštinu Milići uložiti još 800.000 KM - u toku su radovi na uređenju korita Studeni Јadar, za šta je izdvojeno 600.000 KM, a tokom 2017. i 2018. godine uloženo je i 400.000 KM za projekat izgradnje postrojenje za prečišćavanje pitke vode, na izvorištu Nikoline vode, koji je upravo završen.