latinica  ћирилица
21/09/2018 |  17:03 | Autor: SRNA

U Gradišci održana 15. stočarska izložba i 37. konjičke trke

Na hipodromu u Gradišci danas je održana 15. Stočarska izložba i 37. Konjičke trke, izložba konja i fijakera, koje su organizovane u okviru manifestacije "Gradiška jesen 2018".
Gradiška - održana 15. stočarska izložba - Foto: SRNA
Gradiška - održana 15. stočarska izložbaFoto: SRNA

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška Branko Stojnić rekao je da je stoku izložilo 40 poljoprivrednih proizvođača, te da su posjetioci imali priliku da vide kvalitetna grla goveda, svinja, ovaca, koza, konja i ukrasnu živinu.

Prema njegovim riječima, opština Gradiška zauzima visoko mjesto u stočarskoj proizvodnji Republike Srpske.

On je naveo da među registrovanim poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove opštine uzgajivači goveda imaju 4.000 muznih krava i godišnje proizvedu više od 20 miliona litara mlijeka, a utove 4.000 junadi i proizvedu 2,5 miliona kilograma junećeg mesa.

"U toku godine ugajivači svinja proizvedu 50.000 tovnih svinja i pet miliona kilograma svinjskog mesa, a uzgajaju i 7.500 rasplodnih krmača. Godišnje se proizvede milion i po komada brojlera ili tri miliona kilograma pilećeg mesa, utovi se 6.000 jagnjadi, dok uzgajivači koza na svojim farmama imaju više od 300 grla koza", napomenuo je Stojnić.

On je dodao da je cilj Satočarske izložbe da se pokaže koliko je razvijena stočarska proizvodnja i kakav je njen pasminski sastav i kvalitet.

Uzgajivač muznih krava Milorad Đurić iz Rogolja kaže da na svojoj farmi ima 35 muznih grla, koja dnevno proizvedu oko 500 litara mlijeka, te dodao da se od toga može živjeti, iako je to težak i zahtjevan posao.

Đurić je istakao da je radovan izlagač na Stočarskoj izložbi u Gradišci, na kojoj je izložio krave simentalske rase.

Predsjednik Uzgajivača svinja opštine Gradiške Dragiša Cvjetković, koji je izložio priplodnog nerasta, rase landras, naveo je da je genetska struktura svinja na području ove opštine dobra, ali bi trebalo da bude još bolja kako bi se domaći svinjari kvalitetom uzgojenih svinja i mesa borili na tržištu.

Cvjetković očekuje da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske formirati komisiju koja će raditi na poboljšanju genetskog potencijala svinja.

On je dodao da je svinjarstvo u veoma teškom položaju jer je opterećeno uvozom i niskim cijenama.