latinica  ћирилица
21/09/2018 |  18:26 ⇒ 22/09/2018 | 09:01 | Autor: RTRS

RTRS i "Pozitivne snage Srpske" organizatori pretpremijere filma "Zaspanka za vojnike"

Radio televizija Republike Srpske i "Pozitivne snage Srpske" organizatori su pretpremijere filma "Zaspanka za vojnike" reditelja Predraga Antonijevića. Svečana premijera zakazana je za 2. oktobar u beogradskom Sava Centru.

Film "Zaspanka za vojnike" nastao je po scenariju Nataše Drakulić i po motivimam "Srpske trilogije" Stevana Јakovljevića, a pretppremijernoj projekciji u Banjaluci prisustvovaće režiser, scenarista i dio glumačke ekipe.

"Želim da kažem da smo snimali tri mjeseca. Svaki dan je bilo preko 50 konja na lokciji, preko 200 glumaca, kao i statista. Mislim da smo napravili sjajan film", rekla je scenarista Nataša Drakulić.

"Zaspanka za vojnike" je priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije srpske vojske u Prvom svjetskom ratu. Povodom stogodišnjice njegovog završetka, cilj filma je podsjetiti mlade na stradanje srpskih vojnika u ovom ratu.

"Zaspanka za vojnike spašava, rekao bih, jednu kolektivnu čast srpskog naroda, jer kako smo znali da se 2018. godine navršava 100 godina od rata. U jednom trenutku prijetila je opasnost da Srbija i srpski narod ostane bez filma koji nam je bio dužnost ljudima i junacima za koje verujem da ih danas više nema", istakao je glumac Radoš Bajić.

Glavne uloge ostvarili su Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Vuk Kostić, Radoš Bajić, Nina Mrđa, Marko Vasiljević, Nenad Okanović, Marko Pavlovski, Aleksandar Đurica, Tihomir Arsić, Marko Gvero i mnogi drugi. 

 "Mislim da će imati velikiog kod odjeka i sa naše strane Drine. Meni je čast. Јa sam ljubitelj te epohe, pošto misim da se takve generacije, teško da će se ponovno roditi", smatra glumac Vuk Kostić.

Od 4. oktobra film će se naći na bioskopskom repertoaru širom Srbije i Republike Srpske. Od filma nastaje i šestodijelna mini serija koja će biti emitovana tokom 2019 godine.