latinica  ћирилица
21/09/2018 |  18:38 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Potpisan okvirni sporazum za gradnju autoputa Beograd - Sarajevo

Vlada Srbije i turska kompanija "Tasy-api" potpisale su okvirni sporazum za gradnju autoputa Beograd - Sarajevo. Ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je to korak ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta, koji je važan za cijeli region. Izgradnja dijela te saobraćajnice u Srbiji mogla bi početi 2019. godine

Mihajlovićeva je navela da će iz tog okvirnog sporazuma u najkraćem roku biti postignuta tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta.

Sporazum potpisan, ali samo za gradnju dijela u Srbiji. Obje rute budućeg prstena, grade se, bez obzira na to šta BH strana uradila. Pravac od Požege do Kotromana i Kuzmin-Sremska Rača, koji će biti i dio budućeg autoputa Beograd-Banjaluka. Sedam do osam mjeseci biće potrebno za projektnu dokumentaciju a onda slijedi gradnja.

"Procjenjujemo da bi moglo biti krajem 2019. godine ili početkom 2020. godine", rekla je Mihajlović.

BiH, čeka izbore i fomiranje novog saziva Savjeta ministara. Aktuelni ministar Ismir Јusko, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, kaže da postoji saglasnost unutar BiH, ali će ugovaranje posla morati da sačeka.

"To moraju da potpišu i moje kolege sa enitetskog nivoa, jer na kraju krajeva oni i vraćaju te kredite", istakao je Јusko.

Srbiju će autoput koštati milijardu i 50 miliona evra. BiH, znatno više. O finansijskoj konstrukciji moći će govoriti tek kad novoizabrani organi sjednu za sto sa investitorom, kaže Јusko. Ono što je sigurno, neće biti nikakvih koncesija, jer turska kompanija i gradi i investira u put.

"Svih 10.000 zaposlenih u kompaniji 'Tasy-api' će biti na raspolaganju narodu Srbije, sa očekivanjem da će isto to moći da uradi i u BiH, ukoliko BiH to dozvoli"., zaključio je predsjednik kompanije Tasu-api Emrulah Turnali.

OFF: Dvije zemlje koje imaju najveću trgovinsku razmjenu, a najgore puteve, konačno će imati pristojnu infastrukutru, rekao je ministar trgovine Srbije, Rasim Ljajić. Uprava za indirektno oporezivanje BiH za 15 dana raspisaće tender za granični prelaz na novoizgrađenom mostu Bratoljub kod Bratunca, a prva vozila preko mosta mogla bi proći u drugoj polovini naredne godine.