latinica  ћирилица
21/09/2018 |  20:30 | Autor: RTRS

Crna Gora isplatila više od milion evra hrvatskim zarobljenicima logora Morinj

Crna Gora podmirila je sve svoje obveze prema bivšim zarobljenicima koji su bili zatvoreni u logoru Morinj u Boki kotorskoj ranih devedesetih godina, isplativši im gotovo milion i po evra na temelju pravosnažnih presuda, piše crnogorska štampa.
Logor Morinj (Foto: hrvaticg.com) -
Logor Morinj (Foto: hrvaticg.com)

Pravni zastupnik morinjskih logoraša Zdravko Begović rekao je za dnevnik Dan da je nalog suda potpuno izvršen i da je njegovim klijentima isplaćen ''svaki cent'', odnosno tačno 1,43 miliona evra.

Begović je, međutim, dodao da to nije kraj kada se radi o zahtjevima po tužbama vezanima za logor Morinj, u kojem su 1991. i 1992. bili zarobljeni državljani Hrvatske nakon napada na dubrovačko područje 1991.

Zastupnik je rekao da su njegovi klijenti, njih 220, nakon što su primili naknadu za zlostavljanje i mučenje, podnijeli nove tužbe protiv Crne Gore zbog smanjenja poslovne sposobnosti i životnih aktivnosti.

Visina zahtjeva po tim novim tužbama pojedinačno iznosi od deset do 15 hiljada evra.

"Osnovnim sudovima smo podnosili tužbene zahtjeve za naknadu nematerijalne štete. U pitanju su ratni zarobljenici iz logora u Morinju koji su državljani Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Većina sudskih postupaka je pravosnažno okončana, kao i postupak izvršenja", kazao je Begović.

Izvor: Hina