latinica  ћирилица
22/09/2018 |  08:24 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Obilježavanje Dana 11. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske

U Kozarskoj Dubici danas će biti obilježen Dan 11. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, u okviru obilježavanja 23 godine od odbrane ove opštine od agresije hrvatskih oružanih snaga.
Kozarska Dubica (foto: kozarskadubica.org) -
Kozarska Dubica (foto: kozarskadubica.org)

U Spomen-hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici biće služen pomen za poginule borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a predviđeno je i obraćanje zvaničnika, a potom i druženje uz prigodan umjetnički program.

Brigada je formirana 30. juna 1991. godine, a 21. septembra upućena je na prvi borbeni zadatak.

Kroz 11. pješadijsku brigadu prošlo je oko 5.700 boraca, 195 je poginulo i nastradalo, a 562 lakše i teže ranjeno. Brigada je odlikovana Ordenom Karađorđeve zvijezde.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata često je upotrebljavana i sa nižim formacijskim jedinicama u sastavu određenih taktičkih i operativnih grupa, te je učestvovala na mnogim ratištima i nije izgubila nijedan metar kvadratni teritorije.

Iz Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica, koja je i organizator obilježavanja Dan 11. pješadijske brigade, pozivaju borce, svu boračku populaciju i građane Kozarske Dubice da prisustvuju sutrašnjem događaju.