latinica  ћирилица
22/09/2018 |  09:22 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Rohani: Amerika će doživjeti sudbinu Sadama Huseina

Američki predsjednik Donald Tramp neće biti uspješan u sporu sa Iranom, isto kao i Irak tokom režima bivšeg predsjednika Sadama Huseina, izjavio je danas iranski predsjednik Hasan Rohani.

"Trampu će se desiti isto kao Iraku. Amerika će doživjeti istu sudbinu kao Sadam Husein. Iran neće odustati od svojih odbrambenih naoružanja, uključujući projektile zbog kojih je Amerika bijesna", rekao je Rohani u govoru emitovanom na državnoj televiziji.

Rohani se obratio na početku godišnje parade u Teheranu i luci Bandar Abas, kojom se obilježava početak rata te zemlje sa Irakom koji je trajao od 1980. godine do 1988. godine.

Tenzije između Irana i Vašintona su povišene nakon što je Tramp u maju povukao SAD iz sporazuma postignutog 2015. godine između Teherana i svjetskih sila, nakon čega je prošlog mjeseca uveo sankcije Islamskoj Republici.

Iran je u proteklih nekoliko sedmica sugerisao da bi kao odgovor na sankcije Amerike mogao da preduzme vojnu akciju u Persijskom zalivu kako bi spriječio izvoz nafte iz drugih država.