latinica  ћирилица
22/09/2018 |  13:59 | Autor: SRNA

Dačić na zasjedanju Generalne skupštine UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boraviće od danas do petka, 28. septembra u Njujorku kao član delegacije Srbije koja će učestvovati na generalnoj debati 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Dačić će učestvovati na brojnim skupovima na visokom nivou, koji se održavaju u UN, na kojima će predstaviti stavove Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Planirano je i njegovo učešće i istupanje na događajima koji će okupiti brojne svjetske lidere, poput Samita o miru u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele i sastanka posvećenog finansiranju Agende za održivi razvoj koje organizuje generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Dačić će učestvovati i na sastanku na temu svjetskog problema droga kojim će predsjedavati američki predsjednik Donald Tramp, kao i na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele.

On će učestvovati i nizu pratećih događaja na marginama generalne debate UN, od kojih su najznačajniji ministarski sastanak Centralno-evropske inicijative, sastanak ministara inostranih poslova država zapadnog Balkana sa evropskim komesarom za proširenje Јohanesom Hanom i neformalni ministarski sastanak Američko-jadranske povelje.

Učešće na generalnoj debati i pratećim skupovima u UN biće prilika i za brojne bilateralne susrete šefa srpske diplomatije sa visokim zvaničnicima država članica UN, koji će biti iskorišteni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju ključnih spoljnopolitičkih interesa Srbije, posebno u kontekstu pitanja Kosova i Metohije.

Osim unaprijed dogovorenih zvaničnih susreta, događaji u UN će biti prilika i za realizaciju kraćih neformalnih bilateralnih susreta s ciljem lobiranja za prioritetne nacionalne interese.

Planirani su i susreti sa pojedinim zvaničnicima i predstavnicima UN, koji su prilika da se još jednom istakne značaj koji UN imaju za Srbiju kada je riječ o zaštiti njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da se istakne važnost nastavka saradnje i dijaloga sa UN u vezi sa pitanjima od značaja za region u narednom periodu, navodi se u saopštenju