latinica  ћирилица
22/09/2018 |  16:14 ⇒ 16:16 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej sutra će ustoličiti novog episkopa Dimitrija

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sutra će u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg ustoličiti novoizabranog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Svetu arhijerejsku liturgiju od 9.00 časova služiće patrijarh Irinej uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, dabrobosanskog Hrizostoma i zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i više od 15 episkopa Srpske pravoslavne crkve.

Ustoličenju novoizabranog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju, otac Dimitrije je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog.

Novoizabrani episkop Dimitrije rođen je 12. novembra 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi.

Zamonašen je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine.

U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine, a u čin jeromonaha 2005. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči 2012. godine.

Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine.

Na prijedlog tadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita 21. maja 2018. godine.