latinica  ћирилица
22/09/2018 |  18:30 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

I. N. Sarajevo: Prirodni amfiteatar sa spomenikom "Belom vuku", posvećen Srđanu Kneževiću

U Tvrdimićima, u opštini Istočno Novo Sarajevo, otvoren je prirodni amfitear u kojem centralno mjesto zauzima spomenik "Belom vuku", posvećen legendarnom komandantu Specijalne jedinice VRS Srđanu Kneževiću koji vodi porijeklo iz tog mjesta. Knežević je ubijen 1998. godine, ubice i nalogodavci nikada nisu pronađeni, ali legenda o "Belom vuku" i dalje živi na prostoru sarajevsko-romanijske regije i šire.

Sa hiljadu metara nadmorske visine "Beli vuk", kao na mrtvoj straži, bdi nad Srbima sarajevskog polja. Ideja je da otvoreni amfiteatar bude mjesto na kome će pokoljenja kroz istorijske časove, kulturne i druge manifestacije, spoznati istinu o srpskim herojima.

"Tu će se prepričavati mnoge priče koje su uradili u ratu moj otac i njegovi saborci. Nemam puno šta reći, osim da Beli vuk nije mrtav, Beli vuk živi", rekao je sin Srđana Kneževića Nemanja Knežević.

Novica Kapuran iz Udruženja "Beli vukovi" - Pale, ističe da se nada da će se ovdje braniti kulturom, ljubavlju u ovom parku i amfiteatru, i da će se graditi Republika Srpska pameću.

Prirodni amfiteatar "Beli vuk" dio je budućeg prirodno-rekreativnog kompleksa na Tvrdimićima u koji je do sada uloženo više od pola miliona maraka.

"Ovo je najveći amfiteatar u Republici Srpskoj koji ima 600 mjesta. Svaki vuk, a pogotovo beli vuk zavija da okupi čopor, ja mislim da nam je to poruka, poruka za okupljanje i sabornost", naglasio je načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Želja lokalne vlasti je da se privuku posjetioci na Tvrdimiće, pospješi razvoj turizma, postepeno razvija ruralni dio Opštine, da se osim čistog vazduha nadahnu i istinom o Otadžbinskom ratu.