latinica  ћирилица
23/09/2018 |  10:57 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Komisija za utvrđivanje posljedica bombardovanja ide u Vranje

Komisija za utvrđivanje posljedica bombardovanja u Srbiji u narednih desetak dana ide u Vranje koje je imalo problem sa projektilima sa osiromašenim uranijumom, rekao je predsjednik Komisije Darko Laketić.
Posljedice NATO bombardovanja - Foto: RTRS
Posljedice NATO bombardovanjaFoto: RTRS

Laketić je naveo da će u Vranju prikupljati informacije koje su značajne za nastanak određenih oboljenja, te prikupiti svjedočenja od lica koja su imala kontakt sa kontaminiranim terenom, kao i od njihovih porodica.

On je dodao da osiromašeni uranijum samo "vrh ledenog brijega", te da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima.

Laketić je podsjetio da je u Pančevu gađana "Petrohemija", u Novom Sadu rafinerija, a u Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo-ulje sa kancerogenim pirulenom.

"Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena", rekao je Laketić za Radio-televiziju Srbije.

Što se tiče uticaja na životnu sredinu, Laketić kaže da će se istraživati uticaj toksina i posle asanacije koju je uradio Institut "Vinča".

Prema njegovim riječima, zaključci Komisije mogu se očekivati 2020. godine, a oni će koristiti Srbiji za asanaciju životne sredine, rano liječenje bolesnika i za prevenciju.

"Što se tiče rezultata, ali će rezulati ove komisije definitivno imlicirati pravni i politički put", rekao je Laketić i dodao da će predložiti ponovno ispitivanje ove problematike pred UN.

On je naglasio da prethodne izvještaje UN stručna javnost ne smatra relevantnim, te će tražiti objektivno istraživanje.