latinica  ћирилица
23/09/2018 |  12:10 ⇒ 16:29 | Autor: RTRS

U Brčkom konstituisan Privredni savjet

U Brčkom je nakon dužeg vremena na inicijativu njemačke NVO u okviru EU konstituisan Privredni savjet. Njegova uloga bi bila razvoj sredine i unapređenje kvaliteta života u njoj. Prvi zadatak Savjeta u kojem su predstavnici privrede, samouprave i nevladinih organizacija je zaustavljanje odlaska mladih iz Brčkog.

Privrednici su raspoloženi da se maksimalno angažuju na otklanjanju prepreka za mnogo veća ulaganja u proizvodnju i usluge.

Za to je, kažu, potrebno uraditi nekoliko značajnijih projekata, među kojima su povezivanje Brčkog sa auto-putevima, izgradnja mosta do Hrvatske, urediti prilazne puteve i osavremeniti željeznicu.

"Brčko ima Savu, koja nije plovna, postoji inicijativa da se mora riješiti plovnost Save, čišćenje rijeke Save, jer i luka koja se pominje kao strateško mjesto, bez Save nije luka", kaže privrednik Јelenko Ilić.

U Sindikatu su pomalo skeptični prema ovom savjetodavnom tijelu, jer je sličnih foruma, kažu, bilo u Brčkom, ali bez rezultata. Napominju da je do sada u ovom gradu potrošeno oko četiri milijarde budžetskih sredstava, ali, i dalje je deset hiljada i 500 nezaposlenih.

"Ovdje još uvijek postoji pojava da radnici napuštaju Brčko, s jedne strane, i s druge, da iz privatnog sektora idu u javnu upravu, a to se u kapitalizmu, ako sve funkcioniše kako treba, ne bi smjelo dešavati", rekao je Ilija Kalajdžić iz Sindikata Distrikta.

Iz Vlade odgovaraju da će se članovi Savjeta svakodnevno informisati o tekućim problemima, neke otklanjati u hodu, a one izraženije rješavati u dogovoru sa svim subjektima. Nakon izrade Strategije za narednih sedam godina, postepeno će biti rješavano pitanje zapošljavanja.

"Potrebno je da se omogući novo zapošljavanje, i da se što je posebno pomenuto na samoj konstitutivnoj sjednici, spriječi odlazak mladih, između ostalog, i iz ove lokalne zajednice", ističe Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta.

Konkurs za izradu Strategije razvoja distrikta Brčko je rapisan, i očekuje se da će se pred poslanicima naći početkom naredne godine.