latinica  ћирилица
23/09/2018 |  20:27 | Autor: SRNA

Carigradski patrijarh: Neću promijeniti stav o ukrajinskoj crkvi

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je danas da neće promjeniti svoj stav po pitanju priznanja autokefalnosti pravoslavne crkve Ukrajine i da Carigradska patrijaršija ne objavljuje prijetnje niti odgovara na njih.
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com) -
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com)

"Sada je vrijeme da pravoslavna crkva u Ukrajini dobije status autokefalnosti. Nadam se da će se, uprkos postojećim reakcijama to i desiti jer je to pravo crkve", rekao je Vartolomej.

On je napomenuo da Carigradska patrijaršija ima pravo da dodjeljuje autokefalnost kao što je to i ranije radila, počev od Rusije u 16. vijeku.

Predstavnik Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion izjavio je prije 15 dana da će ta patrijaršija prekinuti odnose sa Carigradskom patrijaršijom u slučaju da podari autokefalnost Ukrajinskoj crkvi.

"Kada se na tako grub i ciničan način miješaju u poslove pomjesne pravoslavne crkve, ne samo što dovode situaciju u ćorsokak nego prijete i raskolom čitavog svjetskog pravoslavlja...Kanonska crkva tu autokefalnost neće prihvatiti. Mi u Ruskoj crkvi tu autokefalnost ne priznajemo. Neće nam preostati ništa drugo nego da prekinemo odnose sa Carigradom", rekao je mitropolit Ilarion za televizijski kanal "Rusija 24".

Prema njegovim rečima, Carigradska patrijaršija svojim posljednjim dejstvima "suštinski postavlja sebe izvan onoga što se naziva `kanonsko polje` - izvan pravnog polja vaseljenskog pravoslavlja"