latinica  ћирилица
24/09/2018 |  15:57 ⇒ 22:40 | Autor: RTRS

Obilježene dvije i po decenije Akademije nauka i umjetnosti Srpske

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske obilježava 25 godina postojanja. Na svečanoj akademij uručene su Velike povelje zahvalnosti.

Za četvrt vijeka postojanja, Akademija je opravdala svoju ulogu slaveći nauku, obrazovanje, kulturu, mir i blagodet ljudskog uma – poručio je predsjednik ANURS-a na svečanoj sjednici Akademije.

"Pokazali smo da nauka nije ničije vlasništvo, da je ona opšte dobro i da i mali narodi mogu doprinjeti tome uspjehu", rekao je akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Na ovaj veliki jubilej, dodijeljeno je pet povelja zaslužnim domaćim i inostranim institucijama.

"Mi smo dio istog kontinuiteta, na istom zadatku, na istom kursu i tako ćemo djelovati i dalje. Potpuno svejedno da li ću ja biti predsjednik ili neko drugi, da li će Rajko Kuzmanović biti predsjednik ili neko drugi, mi drugačiju logiku ne smijemo da prihvatimo", istakao je akademik Vladimir Kostić, predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti.

"Ova država, Republika Srpska ima svoju budućnost. Drugo, ona je ozbiljna institucija, ona misli na Srpsku, o srpskom narodu i bez nauke, ona ne može dalje da živi", naglasila je akademik Јelena Guskova, član ANURS-a, predstavnik Ruske akademije nauka i Instituta za slavistiku.

Održan je i okrugli sto o temi "Uloga akademija u razvoju društva budućnosti", gdje je govorilo petnaest članova inostranih i naše akademije.

"U narednom periodu, zajedno sa ministarstvom nauke i tehnologije radićemo na tome da odgovorimo izazovima u budućem periodu. Akademija je zasigurno spremna da to i učini", napomenuo je Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas predsjedniku Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajku Kuzmanoviću i svim članovima Akademije 25 godina osnivanja i rada ove institucije sa željom da ANURS i dalje bude predvodnik znanja, prosvijećenosti, kulturnog stvaralaštva i identiteta Srpske i njenih građana.

Dodiku je dodijeljena i jedna od pet Velikih povelja zahvalnosti zaslužnim pojedincima za izuzetan doprinos razvoju Akademije, koju je u njegovo ime primio Siniša Karan.

Velika povelja uručena je i prvom predsjedniku Narodne skupštine Srpske, Momčilu Krajišniku.

"Nadam se da će dugo godina, još dosta jubileja doživjeti naša akademija i da će Republika Srpska svoje institucije graditi i po idejama Akademije nauka", istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.