latinica  ћирилица
24/09/2018 |  16:47 ⇒ 17:55 | Autor: Agencije

Јako nevrijeme pogodilo Dalmaciju

U Podvelebitskom kanalu udari bure dostižu i do 150 kilometara na sat, a jaka bura duva i području Splita, gdje su zabilježeni orkanski udari vjetra do 122 kilometra na sat.
Haos u Dalmaciji (foto: sibenik.in) -
Haos u Dalmaciji (foto: sibenik.in)

Bura lomi grane i čupa iz korijena čitava stabla, piše Dalmacija Danas. Srušenih stabala ima na Marjanu iznad Splita, pa vatrogasci imaju brojne intervencije. Bura je digla i ogromne količine prašine na lokacijama gdje se izvode razni građevinski radovi.

Zbog snažnih udara bure i valova koji su na Јadranu dostizali i pet metara, danas popodne otkazano je više trajektnih i katamaranskih linija na splitskom plovnom području, a temperatura se spustila za desetak stepeni, pa je na Biokovu izmjereno samo tri stepena Celzijusova, što nije uobičajeno za ovo doba godine.

U Makarskoj se temperatura od jutros spustila za 11 stepeni. Јak vjetar i kiša zahvatili su i ovaj dio Primorja, a bura duva oko 100 kilometara na sat, zbog čega je prekinut trajektni saobraćaj, a ugrožen je i drumski prema Brelima.

Orkanski udari vjetra i grmljavinski oblaci pričinjavaju probleme i u avio saobraćaju, pa avioni ne mogu sletjeti na splitski aerodrom, a kašnjenja su evidentirana i pri polijetanju.

Zbog jakih udara vjetra zatvorene su i brojne dionice: na autoputu A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, zbog čega je kolona vozila od dva kilometra na naplati Posedarje u smjeru Zagreba; kao i dionica Maslenica - Zaton Obrovački - Paški most, te Solin - Klis prema Splitu.