latinica  ћирилица
24/09/2018 |  20:18 ⇒ 25/09/2018 | 08:12 | Autor: RTRS

Suđenje Oriću- svjedok do detalja opisao ubistva

Saslušanjem zaštićenog svjedoka O1 pred Apelacionim vijećem Suda BiH nastavljeno je obnovljeno suđenje komantantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom vojniku Sabahudinu Muhiću.

Svjedok, inače Orićev i Muhićev saborac bio je očevidac likvidacija srpskih zarobljenika - sudije Slobodana Ilića, predratnog komandira policije u Srebrenici, Milutina Miloševića i fotografa Mitra Savića.

Svjedok je ostao pri iskazu datom u prvostepenom postupku, do detalja opisavši ubistva.

Petrovdan - 1992. godine. Svjedok - očevidac, Orićev borac, učestvovao je u akciji na srpsko selo Zalazje. Na lokalitetu u neposrednoj blizini pravoslavnog groblja, grupa zarobljenih Srba - njih četiri ili pet. Vezani! Među njima i sudija Slobodan Ilić. "Naš komandant Naser Orić sišao je sa sprata kuće u neposrednoj blizini. Ispitivao je nešto sudiju. Nisam čuo šta! Komandat je bio iznerviran, ljut, tresao je rukama. Mi smo mu govorili `ubij četu`! A potom je komandant likvidirao sudiju", navodi svjedok - očevidac.

"Naser je iza pojasa izvukao nož. Zamahnuo i udario sudiju u vrat. Krv je potekla. Potom je sudiju udario nogom i oborio. Pored mene je stajao Zulfo Tursunović. Rekao mi je da treba da idemo da presretnemo neki tamić. Kad smo se vratili za dvadesetak minuta, sudija je bio krvav. Iz oka mu je nešto curilo. Јedno uho je bilo rasječeno. Visilo je. Naser je uzeo pušku, zvali smo je "srpkinja" i ubio sudiju", opisuje zaštićeni svjedok O1.

Zajedno sa Ilićevim, još nekoliko tijela ubijenih srpskih zarobljenika, kamionom, kojim je, kaže, upravljao Amir Salihović Arkan, prevezeni su do komande u Srebrenici. I u Kunjercu, kaže, bila je kasna jesen.

Dobili su zadatak da u lokalni vodovod koji je snabdijevao stanovnike Bratunca, ubace otrov. I u tom napadu, vojska je svom komandantu isporučila ratni plijen - srpske zarobljenike. Među njima je prepoznao fotografa Mitra Savića. Poznavao ga je i prije rata. Od Savića se skrivao iza okupljenih vojnika. Plašio se da ga ne zamoli za pomoć, jer pomoći mu nije smio.

"Mitar je bio vezan. Moj komandant, `gazda` Naser ga je ispitivao. Počeo ga je udarati, pesnicama i boksom. Izvadio je kolt iza pojasa i pucao u Mitra u prsa, a onda u glavu. Јoš jedan mrtav zarobljenik je tu bio, ali ne znam kako se zove. Mitar je pao. Vidio sam i da je Mrčo Muhić ispucao rafal u pravcu Mitra", rekao je zaštićeni svjedok O1.

Scenario sličan i u Lolićima. Ovaj put sudbina predratnog komandira policije u Srebrenici Milutina Miloševića, ponovo je bila u rukama ratnog srebreničkog gospodara Nasera Orića. I njegovog vjernog pratioca Sabahudina Muhića Mrče.

"Komandant je nešto pitao Milutina. Nisam čuo šta. A onda ga je počeo udarati šakama, nogama... Bio je iznerviran. Trajalo je to ispitivanje i udaranje. Milutin je ležao na zemlji. Komandant je uzeo pušku i upucao ga. Prašina se digla. Onda je i Mrčo potvrdio rafalom po Milutinu. Ne znam ko ga je od njih dvojice ubio. Komandant je naredio da se kreč pospe po tijelu", potresno opisuje zaštićeni svjedok O1.

Sve ove likvidacije, posmatrao je, tvrdi svjedok, sa udaljenosti od pet do osam metara. Detaljno ih je opisivao i u prvostepenom postupku, no sudsko vijeće predvođeno Šabanom Maksumićem, izreklo je tada oslobađajuću presudu.

Za Maksumića, svjedok je bio "neubjedljiv". Isti svjedok - bar tako su u pokušaju diskreditacije i svjedoka i postupajućeg tužioca, nekažnjeno otkrivali pojedini sarajevski mediji - bio je više nego "ubjedljiv" vijeću u istom sastavu, ali u drugom predmetu, kada je Maksumić fotelju predsjedavajućeg "ustupio" Staniši Gluhajuću. U tom procesu, Orićev vojnik Izet Arifović osuđen je na deset godina zatvora.

Porodice srpskih žrtava, kojima je Maksumić, pod plaštom navodnih pritisaka, svojevremeno "zatvorio" vrata sudnice, a bošnjačkim istovremeno širom otvorio, u sudnicu su se ponovo vratile.

"Dosta nam je sudija i tužilaca koji slušaju naređenja političara sa Baščaršije. Dosta nam je sudija koji ne uvažavaju materijalne dokaze i činjenice i ne slušaju svjedoke kao što je danas bio ovaj", kaže Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Vinko Lale, sekretar Udruženja logoraša regije Birač, strahuje da će se proces protiv Orića pretvoriti u rijaliti, s obzirom da sudsko vijeće nije dozvolilo da se, na zahtjev Tužilaštva, ispitaju svi svjedoci ponovo.

Zaštićeni svjedok O1 sutra će ponovo u sudnicu. Video linkom odgovaraće na pitanja odbrane.

Sa Orićem i Muhićem je, kaže, učestvovao u gotovo svim napadima na srpska sela i zaseoke, no komandantu ne može da oprosti što ih je u julu 1995. godine, kad im je najviše trebao, napustio i pobjegao za Tuzlu.

To što smo mi Srbima "radili" 1992. i 1993. godine, "obilo nam se o glavu 1995.", zaključio je današnje svjedočenje O1.