latinica  ћирилица
24/09/2018 |  21:21 | Autor: Večernje novosti

Kreće Filmski karavan

Na festivalu LIFFE formiran osnivački odbor putujuće, regionalne kinematografske smotre.
Film (ilustracija) -
Film (ilustracija)

Na konferenciji reditelja zemalja bivše Јugoslavije, koja je osmi put održana u okviru upravo završenog 11. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), ideja reditelja Darka Bajića o putujućem filmskom festivalu kroz gradove bivše Јugoslavije naišla je na nepodijeljenu podršku njegovih kolega. Podržali su je svi filmski centri u okruženju, a formiran je i osnivački odbor.

- Vi najbolje znate koliko je teško da jedan festival počne da živi u jednom gradu. Leskovac je u tome uspio i dobar je model za ciljeve koje smo postavili. Želja nam je da publika u šest ili 12 gradova bivše Јugoslavije dobije priliku koju imaju Leskovčani zahvaljujući zajedničkom kulturnom prostoru koji, uprkos svemu, nije narušen - kaže Darko Bajić, umjetnički direktor LIFFE.

On je uvjeren u uspjeh i zbog toga što su se svi filmski centri regiona pohvalno izrazili o ovoj inicijativi.

- Ako može jedan mali grad, kao što je Leskovac, da ima jedan ovako ozbiljan festival, zašto ne bismo ovaj model festivala preselili i u druge gradove regiona - zapitao se Branko Baletić, reditelj iz Crne Gore.

Gotovo svi direktori filmskih centara u regionu bili su na leskovačkoj filmskoj smotri, naglasio je Baletić, i obećali inicijalna sredstva za otvaranje malih art-bioskopa u novim sredinama u kojima će se, kao što se to uspješno čini u Leskovcu, promovisati regionalna filmska produkcija.

Svi gosti festivala govorili su o važnosti regionalnog povezivanja filmskih radnika i o značaju koji za to ima festival kakav je LIFFE.

- Čovjek se mnogo bolje osjeća u nekom malom gradu, jer je cijela atmosfera intimnija nego na velikim festivalima. Zbog dolaska ovamo odložio sam poprilično bitan sastanak u Berlinu oko novog filma i to govori koliko mi je u Leskovcu lijepo i šta mislim o festivalu - kazao je reditelj Dragan Marinković.

- Nekoliko puta sam dolazio u Leskovac i vidio sam da na neki čudan način okuplja dobru i pozitivnu energiju. Uvjeren sam da će ova ideja uspjeti da zadrži, sačuva i da još unaprijedi sve ono što se prethodnih 11 godina dešavalo u ovom gradu. Pokazali ste da mi pravimo dobre filmove. To su značajne refleksije našeg ambijenta i značajne sugestije kako bi trebalo i kako bi moglo biti bolje. Ovo je ideja koja će koristiti svim ljudima na prostoru na kojem živimo - zaključio je Ademir Kenović , reditelj iz BiH.