latinica  ћирилица
24/09/2018 |  22:37 | Autor: TANЈUG

Mandić: Srbi u Crnoj Gori su diskriminisani

Lider opozicione Nove Andrija Mandić i predsjednik DNP-a Milan Knežević razgovarali su u Podgorici sa predstavnicima srpskog parlamenta koje su upoznali sa "diskriminacijom Srba u Crnoj Gori" i sugerisali im da se ugledaju na kolege iz Albanije ili Hrvatske koji se, kako su rekli, kad dođu u zvaniču posjetu Crnoj Gori prvo sastanu sa predstavnicima svog naroda.
Andrija Mandić, predsjednik najveće opozicione političke stranke Crne Gore "Nova srpska demokratija (NOVA)" - Foto: RTRS
Andrija Mandić, predsjednik najveće opozicione političke stranke Crne Gore "Nova srpska demokratija (NOVA)"Foto: RTRS

Mandić je u razgovoru sa srpskim parlamentarcima ponovio da su Srbi u Crnoj Gori diskriminisani, a u prilog tome je naveo, između ostalog, da u toj državi nema nijednog građanina srpske nacionalnosti na mjestu direktora vrtića, osnovne ili srednje škole, da je isti slučaj i sa drugim rukovodećim mjestima u prosvjeti kao i u pravosuđu, da se Srbi ne mogu zaposliti u javnoj administraciji i da su jedini građani u zemlji koji su diskriminisani po nacionalnoj osnovi.

- Kada dolaze druge delegacije iz okruženja, poput albanske ili hrvatske, one imaju običaj da se uvijek sastanu prvo sa predstavnicima svog naroda, tako da ne bi bilo loše da takvu praksu uspostave i parlamentarci iz Srbije prilikom svojih zvaničnih posjeta Crnoj Gori - rekao je Mandić, prenio je portal RTCG.

Sastanak Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Narodnom skupštinom Republike Srbije održan je u crnogorskom parlamentu.

Mandić je rekao da su Srbi jedini građani Crne Gore koji su diskriminisani po nacionalnoj osnovi.

Posebno, prema njegovim riječima, današnje odnose u Crnoj Gori komplikuje najava režima o donošenju novog zakona kojim bi se oduzela imovina SPC a na koji srpski narod i vjerujući ljudi nikada neće pristati.

Knežević je akcentovao progon političkih predstavnika srpskog naroda i srpskih poslanika u parlamentu Crne Gore kroz, kako je rekao, montirane sudske procese i stotine prekršajnih prijava kojima su obuhvaćeni i lideri i poslanici i lokalni funkcioneri, aktivisti i simpatizeri DF-a.

Naglasio je da je dio poslanika DF-a baš za vrijeme trajanja samog sastanka sa kolegama iz Srbije, u sudu i da se brani u jednom od brojnih postupaka koje je protiv njih pokrenula vlast, koja u kontinuitetu diskriminiše srpski narod u Crnoj Gori.

Јedan od primjera diskriminacije, koji je Knežević naveo, je i taj da vlast pokušava da spriječi i proslavu velikih i značajnih datuma iz istorije Srba kao što je proslava 100. godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore.

Mandić i Knežević su još ukazali da oni ne traže pomoć od svojih kolega iz Srbije, jer su u stanju da se i sami bore sa ovakvim stanjem, ali da osjećaju dužnost da ih kao svoje sunarodnike upoznaju sa teškim i diskriminatorskim ambijentom u kom se, kako kažu, srpski narod u Crnoj Gori danas nalazi.