latinica  ћирилица
25/09/2018 |  15:38 | Autor: TANЈUG

Sedam decenija "kraljice sporta" u Srbiji

Atletski savez Srbije obilježio je 70 godina postojanja, uz podršku čelnih ljudi svjetske i evropske atletike, kao i promocijom knjige "Atletski dragulji Srbije" Stevana Kovačevića.
Skok (ilustracija) - Foto: FONET
Skok (ilustracija)Foto: FONET

Svečanosti su prisustvovali prvi čovjek Svjetske atletske federacije, čuveni Britanac Sebastijan Kou, predsjednik evropske atletike Sven Arne Hansen i predsjednik Balkanske federacije Dobromir Karamiranov.

"Ponosan sam što smo poslednjih godina ispunili sve ciljeve, jedan od glavnih je infrastruktura, izgradili smo atletske dvorane i stadione, nikada u istoriji saveza nismo imali ovoliko uspješnih atletičara, sa ovolikim brojem medalja. Digli smo 'kraljicu sportova' sa koljena, da postane prava 'kraljica sportova'. U tu čast izdali smo knjigu 'Atletski dragulji Srbije'", rekao je predsednik ASS Veselin Јevrosimović.

Predsjednik Evropske atletske federacije Hansen istakao je da je uvjeren kako će Srbija uskoro biti kandidat za organizaciju najvećih atletskih takmičenja na otvorenom.

-Prije mjesec i po dana sam bio na EP u Berlinu i to je bilo najbolje organizovano EP na otvorenom, ali sam bio i u Beogradu prošle godine kada je organizovano najbolje EP u dvorani. Organizacija Evropskog dvoranskog šampionata u Srbiji bila je fenomenalna, oduševio sam se kakva ljubav prema atletici vlada ovde, 9.000 navijača je ostalo da gleda dodjelu medalja na zatvaranju takmičenja i tu sam vidio koliko ova zemlja voli atletiku. Siguran sam da je Beograd ozbiljan kandidat da nakon izgradnje atletskog stadiona i infrastrukture organizuje ne samo EP na otvorenom već i za Svjetsko prvenstvo", rekao je Hansen.

Čuveni Britanac Kou, sa pozicije prvog čovjeka svjetske atletike, poručio je da podržava Srbiju u kandidaturi za organizaciju SP u dvorani 2022. godine.

"Beograd je imao sjajnu kandidaturu za 2020. godine, ali nije izabran i želio bih prije svega da ASS i Vlada Srbije nastave da razmišljaju u tom smjeru u želji za organizacijom takvog prvenstva. Odmah nakon odluke, došao sam do Јevrosimovića i nastavio sam da ga podržavam da nastavi u kandidaturi za 2022. godinu. Kada biramo tako veliko takmičenje, vodimo računa i koliko Vlada podržava sport i organizaciju takvog takmičenja. Bio sam ovdje nakon toga, i tada sam pružio podršku da Srbija nastavi sa kandidaturom za ovakvo takmičenje", rekao je Kou.

Prvi čovek balkanske atletike Karamarinov otkrio je da će Srbija ove godine organizovati tri događaja.

"Organizovaće se Srbija siti maraton, šampionat Balkana za juniore i Balkan gala, gdje će se birati najbolji balkanski atletičari", poručio je predsjednik Balkanske atletske federacije.