latinica  ћирилица
25/09/2018 |  15:43 ⇒ 16:31 | Autor: SRNA

CIK zbog govora mržnje kaznio Vukotu Govedaricu, SDS i PDP

Centralna izborna komisija BiH je zbog govora mržnje kaznila sa 5.000 KM kandidata Saveza za pobjedu za predsjednika Republike Srpske Vukotu Govedaricu.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Iz CIK-a je saopšteno da je utvrđeno da je Govedarica 15. septembra koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

CIK je utvrdio da je Savez za pobjedu /SDS i PDP/ odgovoran što je Govedarica koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i izrekao kaznu od po 3.500 KM SDS-u i PDP-u.

Sa 3.000 KM je kažnjen Adžem DŽevad, kandidat političkog subjekta DF-Građanski savez, Željko Komšić: BiH pobjeđuje, za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jer je 10. septembra na svom "Fejsbuk" profilu koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

CIK je utvrdio da je DF-Građanski savez odgovoran što je Adžem DŽevad koristio jezik mržnje, te će novčanu kaznu od 1.000 KM snositi u iznosu od po 500 KM članice ove koalicije.

Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv njih može biti podnesena žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.