latinica  ћирилица
25/09/2018 |  18:06 ⇒ 26/09/2018 | 10:10 | Autor: RTRS

Vučićeva izjava izazvala brojna reagovanja

Predsjednik Srbije ima frapantne dokaze - očekuje tektonske promjene i deset vrlo teških predizbornih dana u Republici Srpskoj.

Izjava Aleksandra Vučića - da posjeduje dokaze da se ambasadori pojedinih zapadnih zemalja miješaju u izbore u Srpskoj, naišla je na brojna reagovanja.

Predstavnici vlasti Republike Srpske kažu da ovo upozorenje treba shvatiti ozbiljno i da je na njega ukazivano još ranije.

Na meti kritika Vučića i predstavnika vlasti Republike Srpske, posebno se našao Mladen Ivanić, koji je prethodno izjavio da nije dobro da se Srbija miješa u izbore.

Predsjednik Srbije je rekao da ambasadori pojedinih zapadnih zemalja, između ostalog, pozivaju ljude koji su na izbornim listama, zabranjuju im da promijene stranu jer će ih u suprotnom kazniti i za djela koja su počinili i koja nisu.

"Mi se nećemo miješati u odluku našeg naroda u Republici Srpskoj, ali ću poslije izbora iznijeti dokaze, frapantne dokaze, o najbrutalnijem miješanju pojedinih ambasada Zapada u izbore u Republici Srpskoj", rekao je Vučić.

Vučić kaže da Republiku Srpsku očekuje desetak izuzetno teških dana. Posebno ga je, kaže, pogodila tvrdnja srpskog političara iz BiH da se Srbija miješa u ovdašnje izbore.

"Јoš kad nađu Srbe koji će Srbiju da optužuju za miješanje, onda vam je sve jasno i valjda ste sve razumjeli", naveo je Vučić.

Da se Srbija miješa u izbore u BiH, rekao je srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić i time, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nanio ogromnu štetu. U ovoj izjavi, Dodik vidi i namjeru da Vučiću bude onemogućeno da 5. oktorbra dođe na otvaranje bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

"On je nanio ozbiljan udarac Srbiji time što tvrdi. A, s druge strane, stranci se ovde miješaju, miješa se stara američka administracija, ove Kormakove, miješa se britanska i još neke druge iz Evropske unije. I, naravno, pokušavaju da očuvaju Šarovića, onog "sklepanog" Mektića i ostale", kaže Dodik.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović pita kako je moguće da Ivanić nije našao za shodno da ukaže da se stranci miješaju u izbore, a da se drznuo da optuži Srbiju.

"Vučić se ne miješa u izbore, već sa institucijama Srbije nastoji da pomogne upravo lokalnim zajednicama širom Republike Srpske. Činjenica je da su oni uložili 21 milion evra u prethodnom periodu", kaže Cvijanovićeva.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske ističe da dio međunarodne zajednice je veoma zainteresovan za ove procese.

"Ne mogu da komentarišem stav predsjednika Vučića, jer je on čovjek koji je najbolje informisan na ovim prostorima", rekao je Čubrilović.

Da je Vučić i, u ovom slučaju, reagovao kako Srpska očekuje od svakog predsjednika bratske Srbije, države koja je garant Dejtonskog sporazuma, smatra predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

"Zato ga potpuno, ne samo razumijemo, nego i podržavamo. Volio bih zaista da, kad on procijeni da je pravo vrijeme, saopšti i više detlja o tome. U svakom slučaju, za svaku osudu je uplitanje inostranih faktora u izborni proces u BiH", istakao je Đokić.

Stranci ne samo da se decenijama upliću u izbore, nego i u kompletno oblikovanje Bosne i Hercegovine, kaže generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Siniša Karan.

"Miješanje u izbore znači i želju da na političku scenu dođu političke opcije koje će korespondirati sa dijelom međunarodne zajednice u politici koju mi jasno vidimo, a to je stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine", kazao je Karan.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da ova stranka odavno ukazuje na aktivnosti pojedinih ambasada protiv aktuelne vlasti Republike Srpske, ali da je veoma važno što je na to jasno upozorio i predsjednik Srbije. 

Iz Organizacije nekadašnjih starješina Vojske Republike Srpske poručuju da se nedobronamjernim aktivnostima stranaca, na koje je ukazano iz Beograda, najbolje suprotstaviti glasanjem za rodoljubive stranke.

U britanskoj Ambasadi u BiH odbacuju bilo kakve tvrdnje, insinuacije, direktne i indirektne optužbe da se ta zemlja miješa u izborni proces u BiH.