latinica  ћирилица
25/09/2018 |  18:23 ⇒ 19:30 | Autor: SRNA

Dodik: Vlast BiH štiti Orića i druge koji su ubijali u Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska želi istinu o događajima u Srebrenici i neće štititi nikoga ko je počinio zločin, za razliku od vlasti BiH koja štiti bivšeg komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića i druge koji su ubijali na srebreničkom području.

"Onaj ko je ubijao treba da odgovara. Svako ko je stradao na području Srebrenice - Bošnjak, Srbin i Hrvat treba da bude evidentiran i da se tačno zna kako je stradao", rekao je Dodik novinarima u Srebrenici.

On kaže da je na groblju u Potočarima sahranjeno 2.000 ljudi koji su poginuli kao vojnici i navodi da je to više vojničko nego civilno groblje.

"Imamo dokaze da su oni bili pripadnici njihovih divizija, jedinica, a sahranjeni su tu i prikazani kao civilne žrtve. To, naravno, nije tačno. Hoćemo istinu i neće niko nama nametnuti tu vrstu priče. To je slično onome što su Britanci gurali u Savjetu bezbjednosti UN - optužite Srbe da su genocidni i ako slučajno progovoriš, ganjaće te negdje po svijetu. To nema nikakvog smisla i pozivam ih da nam pomognu da utvrdimo istinu", poručuje Dodik.

On naglašava da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske veoma jasna - poništava se i stavlja van snage izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine i Srpska želi da bude sačinjen novi izvještaj.