latinica  ћирилица
25/09/2018 |  19:05 ⇒ 22:05 | Autor: TANЈUG

Tramp se hvalio na GS, dočekao ga smijeh

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je, u govoru na zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, da iz Sjeverne Koreje "rakete više ne lete na sve strane" i ne prijete susjedima, a ujedno je pohvalio hrabre korake lidera te zemlje u procesu denuklearizacije.
Donald Tramp (foto:rts) -
Donald Tramp (foto:rts)

Prije godinu dana, Tramp je u UN ismijao sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una nazvavši ga "raketašem" (Rocket Man), ali ove godine je njegova poruka drugačija i glasi "hvala Kimu", navodi AP.

Tramp je na početku svog govora istakao uspjehe SAD pod njegovim vođstvom, što je izazvalo smijeh među mnogim prisutnim šefovima država i delegatima.

Na smijeh prisutnih, koji je uslijedio nakon njegovih hvalisavih riječi, kako navodi AP, Tramp je izjavio: "Nisam očekivao ovakvu reakciju, ali - u redu je".

Naveo je da su SAD "snažnija, bezbjednija i bogatija zemlja" nego kada je on došao za predsjednika januara 2017. godine.

"Uz Ameriku smo, uz američki narod, i uz svijet", poručio je on.

Zatim je Tramp naveo da cijeni korake koje Kim preduzima u cilju denuklearizacije.

"Rakete više ne lete na sve strane, nuklearne probe su obustavljene, neki vojni objekti se već zatvaraju", rekao je on.

Ipak, napomenuo je da "tu ima još posla" i da sankcije Pjongjangu moraju da ostanu na snazi dok se proces denuklearizacije ne sprovede do kraja.

"SAD više neće tolerisati zloupotrebe Pekinga"

Američki predsejdnik je govorio i o Kini, rekavši da veoma poštuje kineskog predsjednika, ali da se trgovinski disbalans s Pekingom "ne može tolerisati".

U tom kontekstu, upozorio je da SAD više neće tolerisati nepravedne trgovinske aranžmane koji zemljama omogućuju da "istovaruju" svoje proizvode u Ameriku, subvencionišu svoju robu, "uzimaju na nišan" industrije SAD i manipulišu valutom kako bi stekle nepravedne prednosti.

Ti dani su, poručio je, prohujali i "SAD više neće tolerisati takve zloupotrebe", prenosi AP.

Tramp je, takođe, pozvao svjetske zemlje da se pridruže SAD u izolovanju Irana zbog ponašanja koje on smatra agresivnim.

Rekao je da je pokrenuo kampanju "ekonomskog pritiska" kako bi se Iranu uskratio novac koji mu je potreban da bi nastavio sa "krvavom agendom" razaranja i krvoprolića u Siriji i Јemenu.

Kako je istakao, Iran ne poštuje svoje susjede ni njihove granice, a režimu koji uzvikuje "smrt Americi" i prijeti Izraelu uništenjem ne smije se, kaže, dozvoliti da se domogne nuklearne bombe.

U svom obraćanju odbacio je princip "globalnog upravljanja, kontrole i dominacije", poručivši da poštuje pravo svake zemlje da slijedi sopstvene običaje, ubjeđenja i tradiciju.

Sjedinjene Američke Države, naglasio je, nikada neće govoriti drugim zemljama kako da žive, rade ili se mole.

Ali, kako je napomenuo, SAD očekuju od drugih zemalja da "zauzvrat poštuju suverenitet Amerike".