latinica  ћирилица
26/09/2018 |  08:43 | Autor: SRNA

Erdogan: Mirovni napori nemogući dok je Asad na vlasti

Turski predsjednik Tajip Erdogan rekao je da je nemoguće nastaviti sa mirovnim naporima u Siriji dok je na vlasti predsjednik Bašar al Asad.
Redžep Tajip Erdogan - Foto: AP
Redžep Tajip ErdoganFoto: AP

On je dodao da je već počelo povlačenje "radikalnih grupa" unutar nedavno ustanovljene demilitarizovane zone u Idlibu.

Erdogan je u intervjuu za Rojters rekao da će Turska nastaviti da uvozi iranski prirodni gas uprkos američkim sankcijama.

Turski mediji javili su ranije da se Erdogan nakratko sastao sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Govoreći o zatvorenom američkom svešteniku Endrjuu Bransonu on je rekao da će o njegovoj sudbini odlučiti sud, a ne političari.

"To je pitanje za pravosuđe. Branson je priveden zbog optužbi za terorizam i 12. oktobra zakazano je novo ročište i mi ne znamo šta će sud odlučiti. Političari se ovdje ne pitaju", rekao je Erdogan.

Erdogan je opet pozvao SAD da izruče sveštenika Fetulaha Gulena, koga Ankara krivi za vojni udar 2016. godine.

Ukoliko ga sud proglasi krivim, Branson bi mogao da bude osuđen na 35 godina zatvora.

"Kao predsjednik ja nemam pravo da naredim njegovo oslobađanje. Naše pravosuđe je nezavisno. Sačekajmo šta će sud odlučiti", rekao je Erdogan.

Govoreći o finansijskoj situaciji u Turskoj on je rekao da pad turske lire nije povezan sa diplomatskim sporom sa Vašingtonom i da su ekonomski problemi zemlje preuveličani.

Turska lira je ove godine izgubila skoro 40 odsto svoje vrijednosti u odnosu na dolar zbog zabrinutosti oko Erdoganove kontrole nad monetarnom politikom i diplomatskog spora Ankare i Vašingtona.