latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:06 | Autor: SRNA

Vulin: Srbija neće biti parking za migrante

Srbija neće biti parking za migrante, poručio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na regionalnom ministarskom sastanku Gracu.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Vulin je istakao da problem migracija ne pogađa samo EU, već i sve zemlje zapadnog Balkana, a Srbiju možda i najviše, te zatražio da EU zauzme jasan i čvrst stav o tome koji migranti imaju pravo na zaštitu.

"Da bismo nastavili da se, na human i organizovan način, odnosimo prema migrantima nama je potrebno da EU već jednom zauzme čvrst i jasan stav o tome ko ima pravo na zaštitu, a ko je ekonomski migrant i nema pravo na zaštitu", istakao je Vulin.

On je, nakon potpisivanja zajedničke deklaracije ministara odbrane zapadnog Balkana i Austrije, podsjetio da je Srbija odavno predlagala da se trijaža potencijalnih azilanata vrši u zemljama porijekla, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Vulin je dodao da bi se na taj način izbjeglo da migranti postanu žrtve krijumčara ljudima, da putuju kroz svijet, a da nemaju pravo da ostanu u EU, odnosno da budu pod zaštitim evropskih zakona.

"Srbija će nastaviti da bude humana i organizovana, ali na prvom mjestu da vodi računa o stabilnosti, miru i zaštiti načina života svakog svog građanina", naglasio je Vulin.