latinica  ћирилица
30/09/2018 |  15:15 ⇒ 16:35 | Autor: B92

F1: Hamilton pobijedio u Sočiju

Britanski vozač Luis Hamilton pobijedio je po treći put u trci za Veliku nagradu Rusije na stazi u Sočiju.

Hamilton je pobijedio ispred klupskog kolege Valterija Botasa, a iza njih je bio tandem Ferarija Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen.

Poredak na vrhu sa treninga se nije drastično promijenio, mada je bilo očekivano da će u borbi za prvo mjesto dvojice iz Mercedesa prednost dobiti Luis kao vodeći u šampionatu. On sada ima 50 bodova više od drugoplasiranog Fetela.

I pored pobjede Britanca, vozač dana je bez mnogo dileme Maks Ferstapen koji je sa 19. mjesta na startu, došao do prvog mjesta u jednom periodu trke.

Ferstapen je vozio fantastično, agresivno, koristio je DRS zone da prestiže rivale i na kraju poslije neminovnog odlaska u boks završio kao peti. On je vrhunsku trku odvozio na svoj 21. rođendan.

Iza njega je bio klupski kolega iz Red Bula Danijel Rikardo, a u prvih deset su još Šarl Lekler, Kevin Magnusen, Sebastijan Okon i Serhio Peres.

Početak trke je pripao Ferstapenu Fetelu. Prvi je od starta krenuo kao da je gladan što boljeg plasmana i već do petog kruga se probio do prvih deset. Fetel se od starta "lansirao" sa trećeg mjesta i već poslije nekoliko sekundi bio "točak u točak" sa Hamiltonom. Botas i Hamilton su odbili napad i u prvih deset krugova su na vrhu bila dva Mercedesa i dva Ferarija.

U šestom krugu se Toro rosu desio veliki peh jer je Brendon Hartli morao da odustane zbog problema sa kočnicama, odustao je i Pjer Gasli, ali osim toga, više nije bilo odustajanja.

Ipak, manjih incidenata je bilo. Poslije prvih odlazaka u pit stop i "tumbanja" na vrhu, Raikonen je bio prvi, Ferstapen drugi, Botas treći Fetel četvrti i Hamilton peti.

Britanac je u 16. krugu pokazao da je željniji pobjede od Nijemca i umalo se sudario sa njim pokušavajući da ga obiđe s unutrašnje strane. Uspio je u tome već u narednom krugu od tog trenutka Fetel praktično nije bio veća opasnost.

Ferstapen je u 19. krugu preuzeo prvo mjesto koje je držao do 44. kada je morao na zamjenu guma.

Super-meke gume mu nisu donijele i brže krugove, pao je na peto mjesto i na njemu završio trku. Za to vrijeme Hamilton i Botas su ubrzavali svoje krugove, spustili granicu i ispod minut i 35 i na kraju donijeli dvostruki podijum Mercedesu.

Treba samo napomenuti da je Botas po timskoj direktivi pustio Hamiltona ispred sebe u 26. krugu, inače bi poredak na kraju trke možda izgledao drugačije.