latinica  ћирилица
03/10/2018 |  17:20 ⇒ 04/10/2018 | 08:02 | Autor: RTRS

NOVA HAPŠENjA - Brojna reagovanja nakon riješenog slučaja napada zoljom u Banjaluci i hapšenja člana SDS-a

Privedene su još četiri osobe, koje se mogu dovesti u vezu sa raketnim napadom na zgradu "Agrama" u martu, u Banjaluci. Kako RTRS saznaje, u toku su poligrafska ispitivanja, s ciljem da se pronađu saučesnici u ovom napadu. Zbog ispaljivanja zolje, sud je odredio jednomjesečni pritvor Aleksandru Radiću, članu SDS-a iz Čelinca i predsjedniku Mjesnog odbora tri u ovoj opštini. Zbog krivičnog djela, koje mu se stavlja na teret, prijeti mu do 10 godina zatvora.

Raketiranje zgrade u Banjaluci teroristički je čin, koji potvrđuje da u SDS-u postoji "militantno krilo", izjavio je predsjednik Republike Milorad Dodik.

Stručnjaci za bezbjednost ocjenjuju da je sve ovo širi projekat „tajnih operacija“ na prostoru zemalja bivše Јugoslavije.

Hapšenjem Aleksandra Radića otkriven je tajni plan širih operacija koji je za cilj imao samo jedno -svrgavanje s vlasti Milorada Dodika, ocjena je stručnjaka. Koliko god se u SDS-u pokušavali distancirati od Aleksandra Radića, djela ih demantuju.

Јoš 2015. godine postao je čovjek od povjerenja u čelinačkom SDS-u. Osim fotografija, na društvenim mrežama veličao je lik i djelo rukovodstva stranke. Za predsjednika Republike Srpske nesporno je da je Radić imao podršku SDS-a i da je ispaljivanje zolje politički motivisan čin. 
 
"Ne samo da ste verbalno napali sistem u Republici Srpskoj, već ste pokušali i zoljama da ga riješite. Ovdje je napadnuta Republika Srpska, mir u Banjaluci. Mir je napadnut jer je ispaljena zolja. Potpuno je Lukač u pravu kada kaže da u SDS-u postoji militantno krilo", istakao je Dodik.

Ovakva Lukačeva izjava u SDS-u je drugačije okvalifikovana, što je za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića "nevješt" pokušaj SDS-a da se iz cijele priče izvuče. Umjesto izvinjenja Lukaču, novi napadi na ministra unutrašnjih poslova. 

"Radić nije izbačen iz stranke, a osvanule su fotografije s njim. To se može tumačiti kao zaštita počiniocu", rekao je Stevandić.

Izvor iz čelinačkog SDS-a je za RTRS potvrdio da nije tačna informacija da je Aleksandar Radić član stranke tek od 2015. godine, već da je te godine rađena revizija članova stranke i da je samo dobio novu člansku kartu.

Radić je, naime, član stranke mnogo duže nego što je Govedarica juče saopštio. Dok MUP steže obruč oko pomagača napada na poslovnu zgradu u Banjaluci, "Savez za pobjede" danas ni riječi o svom aktivisti Aleksandru Radiću. 

A donedavno su optuživali policiju Srpske da je nesposobna da se brine o bezbjednosti građana i da je Banjaluka postala Bliski istok. 

"Smatram da je bezbjednost građana u Banjaluci i Republici Srpskoj ugrožena", rekao je Vukota Govedarica u maju 2018. godine.

Ministar Lukač postavlja pitanje: Šta bi se desilo da su promašili zgradu, da li bi neko u Banjaluci poginuo, šta da je neko bio u zgradi? Da li su razmišljali o tome ili su samo razmišljali kako u Banjaluci da naruše bezbjednost?

Prema ocjenama stručnjaka za bezbjednost i analitičara – plan je projektovan u jednom centru moći još prije dvije godine. U taj mozaik, kaže Rajko Vasić, uključena je i Mektićeva "kila ulata", nesrećna smrt mladića Dragičevića, napad na novinara i slučaj "zolja". 

"Treba imati na umu da se taj događaj ispaljivanja zolje dogodio nekoliko dana nakon nestanka Davida Dragičevića. To nije slučajan događaj, slučajno projektovan. Svi ovi događaji nemaju za cilj napad na Dodika i SNSD, već na Republiku Srpsku, da se ona pokaže kao terorističko leglo, leglo nestabilnosti", kaže Vasić.

Sve je počelo stavljanjem predsjednika Dodika na tzv. američku crnu listu, ocjenjuje Darko Matijašević. Cilj je bio da se problematizuju institucije Srpske, a krajnji rezultat bi bio svrgavanje s vlasti Dodika i njegovog SNSD-a.

Matijašević kaže da je sve ovo širi kontekst tajne operacije zbog koje je i Aleksandar Vučić reagovao. Povezuje Gazivode na Kosmetu i dešavanja u Banjaluci. 

"Moguće je da se u ovom širem konglomeratu Srbija uključuje i morao je Vučić da reaguje. Јer bi se, ne daj Bože, u ovakvom slučaju stvorio ambijent gdje bi Republika Srpska bila u nezavidnoj poziciji", rekao je Matijašević.

O širem planu tajne operacije Aleksandar Vučić će govoriti odmah nakon 7. oktobra. Ko su mentori, a ko izvođači – zasigurno je poznato i rukovodstvu Republike Srpske.

Ne žele s tim u javnost, jer je Vučić, kako kažu, političar na Balkanu koji raspolaže sa svim obavještajnim podacima.

Povezana vijest:

Uhapšene još četiri osobe zbog ispaljivanja zolje u Banjaluci