latinica  ћирилица
04/10/2018 |  12:42 | Autor: BETA

PKB od danas u rukama Arapa

Predstavnici Ministarstva privrede Srbije potpisali su sa kompanijom Al Dahra iz Iriga ugovor o prodaji imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).
PKB (foto: grockainfo.com) -
PKB (foto: grockainfo.com)

PKB je prodat po cijeni od 105,055 miliona evra. Matična kompanija kupca je Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prodato je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni dijelovi, kao i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Na prodajnu cijenu biće dodata i cijena za stado PKB-a prema popisu koji će biti urađen neposredno prije uvođenja kupca u posjed i iznosiće 100 odsto procijenjene vrijednosti stada na dan popisa.

Državni skretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović koji je sa Kadaimom Abdulahom Al Darejem iz Al Dahre potpisao kupoprodajni ugovor rekao je da će cijena za stado biti nešto više od 17 miliona evra.

- Počinje novi period za PKB i za Srbiju - rekao je Stevanović i dodao da vjeruje da će kupac PKB-a ispuniti ugovorene obaveze.

Al Dahra će, prema ugovoru, investirati 30 miliona evra u tehnologiju, mehanizaciju i obnovu stada.

Svim radnicim PKB-a, kojih je 1.706, po riječima Stevanovića biće ponuđen posao, ali su procjene da je optimalno da taj kombinat u naredne tri godine ima 1.000 radnika.

Onima koji budu višak, kako je ranije dogovoreno sa sindikatom, biće ponuđene otpremnine od 450 evra po godini staža.

- Al Dahra ima novac, znanje i tehnologije koje će prenijeti u Srbiju - rekao je Kadaim Abdulah Al Darej.

Na tenderu je početna cijena za ponuđenu imovinu PKB-a bila određena u iznosu od 50 odsto procijenjene vrijednosti i iznosila je oko 104,55 evra.