latinica  ћирилица
05/10/2018 |  10:28 ⇒ 10:28 | Autor: BETA

Srbija- Naplata troškova obrade kredita nije dozvoljena

Vrhovni kasacioni sud je novom odlukom potvrdio da je nedozvoljena naplate troškova obrade kredita, saopštilo je udruženje bankarskih klijenata Efektiva.
Elektronsko bankarstvo (foto: RTRS ilustracija) -
Elektronsko bankarstvo (foto: RTRS ilustracija)

"Banke su konačno izgubile višegodišnju bitku u dokazivanju osnovanosti naplate troškove obrade kredita, jer je Vrhovni sud potvrdio svoj stav da banka ovaj trošak može da naplati samo ako je on realan i samo ako je korisnik o njemu prethodno jasno i nedvosmisleno informisan, tako da ni na koji način ne bude doveden u zabludu o kojim troškovima je riječ", navedeno je u saopštenju.

Efektiva je ukazala da su banke morale da u ponudi prije zaključenja ugovora o kreditu navedu šta čini troškove obrade kredita, a ne samo da to naplate u procentualnom iznosu. Banke su, kako je navedeno, "korisnike kredita dovodile u neravnopravan položaj, naplaćujući veće troškove za obradu kredita većeg iznosa, što je u svom stavu potvrdila i Narodna banka Srbije".

Efektiva procjenjuje da su banke u Srbiji u posljednjih petnaestak godina po osnovu naplate troškova obrade kredita od svojih korisnika naplatile nekoliko desetina miliona evra.

"Građani sada u pranicama mogu da potražuju povraćaj tog novca, sa zateznom kamtom. Zastarjelosti za ove sporove nema, jer je po stavu Vrhovnog kasacionog suda ova odredba ništava, a ništavost ugovorne odredbe ne zastarjeva", navela je Efektiva.