latinica  ћирилица
06/10/2018 |  15:45 | Autor: SRNA

Linta: Bez uvažavanja srpskih interesa nema stabilnosti na Balkanu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da mir i stabilnost na zapadnom Balkanu nije moguć bez uvažavanja interesa Srbije, što Beograd treba jasno da kaže svojim sagovornicima iz SAD, EU, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i drugima.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On ističe da rukovodstvo Srbije treba i dalje da nastavi kosovski dijalog i da se zalaže za rješenje koje ne uključuje priznanje lažne države Kosovo.

"Srbija neće i ne može da pristane da se odrekne dijela svoje teritorije da bi lažna država Kosovo postala član UN kao prelazna faza do stvaranja `velike Albanije`", naveo je Linta u saopštenju.

Linta smatra da Srbija treba da insistira da jedna od tema dijaloga u Briselu bude pitanje otete, uzurpirane i uništene državne imovine, imovine Srpske pravoslavne crkve i imovine Srba i drugih građana na Kosovu i Metohiji.

On je pozdravio izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija neće priznati nezavisnost lažne države Kosovo.

"Јasno je da zapadne sile i dalje ne odustaju od politike ponižavanja naše države i našeg naroda i da ne žele obostrano prihvatljiv dogovor Beograda i Prištine čiji temelj mora da bude Ustav Srbije i Rezolucija 1244", ocijenio je Linta.

On smatra da je jedan od njihovih najvažnijih ciljeva - da natjeraju Srbiju da se dobrovoljno odrekne dijela svoje teritorije, što jasno pokazuje licemjernu politiku zapadnih sila da oni Balkanu ne žele mir i stabilnost, već haos i destabilizaciju.

Linta je naveo da je jedan od dokaza licemjerne politike zapadnih sila taj što Priština više od pet godina blokira formiranje zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza kosovskih Albanaca u Briselskom sporazumu.