latinica  ћирилица
08/10/2018 |  21:18 | Autor: SRNA

Vučić doputovao u Astanu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je večeras u Astanu, u zvaničnu posjetu Kazahstanu, tokom koje će se sastati sa predsjednikom te zemlje Nursultanom Nazarbajevim.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Nazarbajev će sutra Vučiću dodijeliti Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan, dok će Vučić dodijeliti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici predsjedniku Kazahstana, a nakon toga predviđen je sastanak dvojice predsjednika.

Vučić će se sastati i sa premijerom Kazahstana Bakitdžanom Sagintajevim, poslije čega će obojica prisustvovati poslovnom forumu "Kazahstan-Srbija", prenose beogradski mediji.

Planirano je i potpisivanje više sporazuma i memoranduma između dvije zemlje, a Vučić će prisustvovati i ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju stambenog kompleksa KB Tesla park u Astani, kao i prezentaciji rada Međunarodnog finansijskog centra.

Predsjednik Srbije posjetiće Muzej na Evroazijskom univerzitetu Gumiljov, te se obratiti studentima. Potom će mu biti dodijeljena titula počasnog profesora i prisustvovaće otkrivanju table s njegovim imenom kao počasnog profesora u holu Univerziteta.

Vučić će u srijedu, 10. oktobra, učestvovati na plenarnom zasjedanju konferencije "Vjerski lideri za siguran svet", na kojoj će, osim njega, govoriti i predsjednik Kazahstana, predsjednik Senata parlamenta Kazahstana Nurlan Higmatulin, te i vrhovni imam Egipta šeik Ahmed al Taieb.

Na aerodromu u Astani, predsjednik Srbije dočekan je večeras uz najviše državničke počasti, uz prisustvo Garde vojske Kazahstana.