latinica  ћирилица
08/10/2018 |  21:32 | Autor: TANЈUG

Makedonija- Vlada pokreće ustavne izmjene

Makedonska vlada usvojila je danas na vanrednoj sjednici prijedlog o pokretanju izmjena Ustava Makedonije i uputila ga parlamentu na razmatranje prije donošenja odluke o početku procedure ustavnih izmjena.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Vlada predlaže da se pridjev "sjeverna" uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude "Republika Sjeverna Makedonija".

Predložene su izmejne u uvodnom dijelu Ustava, u skladu s Prespanskim sporazumom postignutim između Atine i Skoplja, uz izmjene dva člana Ustava, rekao je portparol Vlade Mile Bošnjakovski.

Vlada je, dodao je, predložila i izmjene koje jačaju "pogranične garancije" u članu 3 Ustava, a koji je već izmenjen 1992.

"Novi prijedlog zagovara poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti susjednih zemalja, čime se jačaju garancije postojećih granica i izjavljuje da Makedonija nema teritorijalnih ambicija. To znači zaštitu teritorijalnog integriteta Republike Makedonije i susjednih država", pojasnio je Bošnjakovski.

Vlada predlaže, naveo je, i izmjenu Člana 49 o makedonskoj dijaspori, koji je takođe mijenjan 1992, a u skladu s tim amandmanom "Makedonija se stara o kulturnim, ekonomskim i socijalnim pravima predstavnika makedonskog naroda i svih svojih državljana u inostranstvu, ne miješajući se u suverena prava drugih država i njihova unutrašnja pitanja ni u kom obliku i ni iz kog razloga".

Sada je na članovima parlamenta, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, da izraze svoje mišljenje o vladinom prijedlogu.

"Oni imaju istorijsku dužnost i obavezu prema građanima da utru Makedoniji put ka stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskom prosperitetu. To je put ka EU i NATO koji je utrt Sporazumom između Makedonije i Grčke", istakao je Bošnjakovski.

Poslanici bi, zaključio je, trebalo da donesu odluku koja će slijediti volju naroda iskazanu na referendumu održanom 30. septembra i koja će "Makedoniju učiniti boljim mjestom za život".