latinica  ћирилица
09/10/2018 |  16:04 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

Spomen-obilježje Srbima i Crnogorcima stradalim u Balkanskim ratovima

Srpski nacionalni savjet Crne Gore, uz podršku Udruženja Srba i Crnogoraca "Morača-Rozafa" iz Skadra, podigao je spomen-obilježje stradalim ratnicima, Srbima i Crnogorcima, koji su svoje živote dali na poprištima Dečića, Bardanjolta i Taraboša u Balkanskim ratovima, 1912. i 1913. godine.
CG: Spomen-obilježje stradalim u Balkanskim ratovima - Foto: SRNA
CG: Spomen-obilježje stradalim u Balkanskim ratovimaFoto: SRNA

Iz Srpskog nacionalnog savjeta navode da je više od 100 godina od kada hiljade srpskih i crnogorskih junaka počiva na skadarskim obodima bez zaslužene pažnje, kako Srbije, tako i Crne Gore.

"Poslije više od 105 godina Srpski nacionalni savjet je postavljanjem impozantnog krsta obilježio stratišta Srba i Crnogoraca, mučenika koji su željno čekali slobodu poslije skoro više od 500 godina", saopštio je SNS.

Osveštanje spomen-obilježja obavilo je sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, uz prisustvo članova organizacija Srpskog nacionalnog savjeta i "Morača-Rozafa" iz Skadra.

Nakon osveštanja spomenika, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović rekao je da gotovo nema nijedne porodice u Crnoj Gori čiji preci nisu učestvovali i stradali u Balkanskim ratovima tokom oslobođenja Skadra od Turaka.

"Naša je obaveza bila da se postavljanjem krsta sjetimo već pokrivenih humki odvažnih ratnika koji do ovog trenutka nisu dobili zasluženo poštovanje", rekao je Vuksanović.

Srpski nacionalni savjet ističe da će i u svojim budućim aktivnostima raditi na obilježavanju onih datuma i onih spomen-obilježja koji svjedoče o vjekovnoj borbi srpskog naroda za teritorijalnu cjelovitost Crne Gore i zajedništva naroda u njoj.